Na hlavný obsah

Situácia v Tunisku sa po odvolaní premiéra a pozastavení činnosti parlamentu upokojila

Vládnúca strana vyzvala priaznivcov, aby neobnovovali protesty.

Situácia v Tunisku sa po odvolaní premiéra a pozastavení činnosti parlamentu upokojila
Vojaci strážia vstup do budovy parlamentu v Tunise, hlavnom meste Tuniska. Foto: SITA/AP

Situácia v Tunisku sa v utorok 27. júla po nedeľňajšom (25. 7.) odvolaní premiéra Hišáma Mašíšího a pozastavení činnosti parlamentu upokojila. Agentúra DPA oznámila, že budovu parlamentu a vládnej inštitúcie stále stráži armáda.

Prezident Kajs Saíd nariadil dvojdňové prerušenie práce verejných úradov a do konca augusta má platiť zákaz nočného vychádzania.

Odvolaný premiér v pondelok večer oznámil, že nemieni situáciu nijako skomplikovať a odovzdá zodpovednosť svojmu nástupcovi. Oznámil tiež, že sa vzdá zodpovednosti v prospech „bezpečnosti všetkých Tunisanov“.

Saíd má nového premiéra len vymenovať a v pondelok oznámil, že vymení aj ministrov obrany a spravodlivosti.

Mašíší bol vo funkcii od vlaňajška a stáli za ním dve najsilnejšie parlamentné strany – vládnúca Strana slobody i Srdce Tuniska. Rovnako ako ony mal nezhody so Saídom, ktorý zvíťazil ako nezávislý kandidát v roku 2019 v prezidentských voľbách. Saíd napríklad v januári odmietol uviesť do funkcií skoro polovicu vybraných ministrov.

Vládnúca Strana slobody označila nedeľňajší prezidentov krok za puč a zmeny, ktoré Saíd nariadil, odmietla uznať.

Vo svojom utorkovom vyhlásení strana ale vyzvala na politický dialóg, ktorý pomôže krízu ukončiť. Stúpencov požiadala, aby neobnovovali protesty. V pondelok jej predseda a šéf Rášid Ghannúší, naopak, vyzýval všetkých, aby vyšli do ulíc.

Situáciu v Tunisku sleduje mnoho krajín. USA vyzvali Saída k rešpektu princípov demokracie a k dialógu so všetkými politickými stranami.

EÚ nalieha na obnovu inštitucionálnej stability. „Vyzývame na obnovu činnosti parlamentu a na vyhnutie sa násiliu. Prioritou je zachovanie demokracie a stability,“ uviedol Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell vo svojom vyhlásení.

Saíd sa k odvolaniu Mašíšího a pozastaveniu práce parlamentu odhodlal po predchádzajúcich rozsiahlych protestoch, na ktorých Tunisania požadovali odstúpenie vlády a rozpustenie parlamentu. Vyjadrovali tak nespokojnosť s neschopnosťou inštitúcií riešiť pandémiu.

Agentúra AFP pripomenula, že práve v Tunisku sa začali revolučné udalosti označované neskôr ako arabská jar a Tunisko sa považuje za jedinú krajinu, ktorá úspešne nastavila demokratické princípy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet