Na hlavný obsah

Sloboda médií? V Bielorusku zakázali vysielanie opozičnej televíznej stanice Belsat

Označili ju za extrémistickú.

Sloboda médií? V Bielorusku zakázali vysielanie opozičnej televíznej stanice Belsat
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: SITA/AP

Bieloruské úrady v utorok (27. 7.) zakázali opozičnú televíznu stanicu Belsat, ktorú označili za „extrémistickú“. Informovala o tom agentúra DPA.

Zástupca riaditeľa televízie Belsat Aľaxej Dzikavicki v tejto súvislosti obvinil režim autoritárskeho lídra Alexandra Lukašenka zo snahy zamedziť bieloruským občanom prístup k „necenzurovaným informáciám“.

„Toto rozhodnutie je, samozrejme, absurdné. Ani Belsat, ani iné nezávislé médiá nie sú extrémistické,“ povedal Dzikavicki.

Podľa bieloruského ministerstva vnútra rozhodnutie zakázať Belsat vydal súd v meste Homeľ na juhovýchode krajiny. Stanica Belsat, ktorá sídli v Poľsku, však podľa vlastných slov sama nevie, z čoho konkrétne ju bieloruské úrady obvinili.

Len pred týždňom a pol vykonali bieloruské bezpečnostné zložky razie v domoch a bytoch novinárov televízie Belsat a Rádia Slobodná Európa a iných médií v mestách Minsk, Hrodna a Pinsk. Viacerých žurnalistov následne zadržali. Ešte predtým úrady zakázali mediálnu organizáciu Naša Niva aj spravodajský server TUT.by.

Alexandr Lukašenko opakovane vyhlasuje, že mimovládne organizácie, nezávislé médiá a ľudskoprávni aktivisti predstavujú hrozbu pre jeho krajinu, pripomína DPA.

Dlhoročný autoritársky líder Lukašenko si vyslúžil odsúdenie zo strany západných krajín a miestnej opozície po tom, čo sa vlani po šiestykrát stal hlavou štátu po sporných prezidentských voľbách. Západ tvrdí, že voľby, po ktorých vypukli masové protesty, neboli spravodlivé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet