Na hlavný obsah

Slováci na OH v Tokiu. Kto sú adepti na medailu a kedy budú súťažiť?

Slovensko má v Tokiu najmenšiu výpravu v histórii.

Slováci na OH v Tokiu. Kto sú adepti na medailu a kedy budú súťažiť?
Na snímke zľava chodec Matej Tóth, strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková a vodný slalomár Matej Beňuš. Foto: TASR/koláž RTVS

Na hrách XXXII. olympiády v Tokiu (23. júla – 8. augusta 2021) sa predstaví 41 slovenských športovcov, čo je najmenšia výprava v histórii samostatného Slovenska. Kto z nich môže zaútočiť na medaily a kedy sú na programe ich disciplíny?

Najmenej kvalifikovaných

Počet reprezentantov spod Tatier má pod piatimi kruhmi už dlhodobo klesajúcu tendenciu. Na prvých letných hrách v ére samostatnosti v roku 1996 v Atlante sa zúčastnilo dokopy 71 športovcov. O štyri roky neskôr v austrálskom Sydney ich bolo vďaka futbalistom, basketbalistkám a vodným pólistkám až rekordných 108. Na ďalších olympiádach ale išiel počet výrazne dole.

V Aténach reprezentovalo Slovensko 64 olympionikov, v Pekingu 57 a na hrách v Londýne 2012 už iba 47 športovcov, čo bola doteraz historicky najmenšia výprava. Pred piatimi rokmi v Riu de Janeiro reprezentovalo slovenskú trikolóru dokopy 51 športovcov, v Tokiu ich je o desať menej.

Najviac je atlétov, Tóth obhajuje zlato

V súčasnej výprave majú najväčšie zastúpenie atléti. V nominácii ich je deväť a z nich najväčší adept na zisk cenného kovu je jednoznačne Matej Tóth.

Tridsaťosemročný chodec bude v Japonsku obhajovať zlatú medailu z Ria de Janeira. Pôjde o poslednú päťdesiatku pod piatimi kruhmi, keďže túto kráľovskú chodeckú disciplínu z ďalších olympiád nateraz vylúčili a zaradili namiesto nej mix.

Atletické súťaže odštartujú v piatok 30. júla a potrvajú až do 8. augusta. Tóth odštartuje vo štvrtok 5. augusta o 22.30 stredoeurópskeho času v Sappore, kam organizátori presunuli maratón a chôdzu, aby aspoň trochu ochránili vytrvalcov pred úmornými teplotami.

Rehák Štefečeková zabojuje o tretiu medailu

Pod horou Fudži sa predstavia aj siedmi športoví strelci, ktorí taktiež poškuľujú po cenných kovoch. O tretiu medailu chce zabojovať Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá získala striebro na OH 2008 aj 2012, ale na uplynulých hrách neštartovala, keďže mala materské povinnosti. Okrem trapu sa predstaví aj v mix trape.

Rehák Štefečeková zasiahne do bojov v kvalifikácii trapu v stredu 28. júla, finále je potom na programe vo štvrtok (29. 7.) od 7.30 SELČ. Kvarteto Zuzana Rehák Štefečeková, Erik Varga, Jana Špotáková a Marián Kovačócy zabojuje o medaily v mix trape v sobotu 31. júla.

Vysoké ambície má aj úradujúci majster Európy vo vzduchovej pištoli Juraj Tužinský, o dobré výsledky zabojujú aj Danka Barteková či Patrik Jány.

Rekordér Vlček

Tretiu najpočetnejšiu skupinu v Tokiu tvoria rýchlostní kanoisti, ktorých cestovalo päť. Erik Vlček bude štartovať už na svojej šiestej olympiáde, čo sa ešte nepodarilo žiadnemu slovenskému športovcovi. Do K4 sa nominoval vďaka víťazstvu nad Csabom Zalkom v internej kvalifikácii na bratislavskom Zemníku.

Päť olympijských štartov majú na svojom konte plavkyňa Martina Moravcová, sánkarka Mária Jasenčáková, vodný slalomár Michal Martikán, strelec Jozef Gönci, biatlonistka Martina Halinárová i bežci na lyžiach Ivan Bátory s Martinom Bajčičákom.

O svoju štvrtú medailu z olympiády, tentokrát na 500 metrovej trati, môže Vlček v prípade postupu K4 do finále zabojovať v nedeľu 6. augusta o 3:30 SELČ spolu so Samuelom Balážom, Denisom Myšákom a Adamom Botekom.

Najúspešnejšiu slovenskú disciplínu vyškrtli

Vysoké ambície majú aj štyria vodní slalomári, striebro z Ria obhajuje v C1 Matej Beňuš. Predstaví sa v nedeľu 25. júla od 06:00 SELČ.

Druhý štart pod piatimi kruhmi čaká v C1 Jakuba Grigara, ktorý sa pokúsi vylepšiť si 5. miesto z Ria. Premiérovo sa na OH predstavia Eliška Mintálová a Monika Škáchová.

Na olympiáde už bude chýbať najúspešnejšia slovenská disciplína C2, v ktorej trikrát triumfovali súrodenci Hochschornerovci a pri derniére v Riu zasa bratranci Škantárovci.

Prekvapiť môžu stolní tenisti, tenisti či zápasník

Tri miestenky si vybojovali stolní tenisti. Mix Ľubomír Pištej a Barbora Balážová, ktorí získali striebro na nedávnych ME, sa chceli pobiť o cenné kovy. Pištej však hral už na kontinentálnom šampionáte so zraneným kolenom a rovnako s ním bude bojovať aj v Tokiu.

Tri miestenky nakoniec získali tenisti, po odhlásení sa viacerých hráčov zo singlového pavúka dostal Lukáš Klein dokonca šancu zahrať si okrem štvorhry s grandslamovým víťazom Filipom Poláškom aj v singli.

Vo voľnom štýle do 86 kg sa predstaví Boris Makojev. Naturalizovaný rodák zo Severného Osetska má už na konte striebro z majstrovstiev sveta i bronz z majstrovstiev Európy.

Olympiáda bez Sagana

V cestnej cyklistike mali reprezentovať Slovensko bratia Saganovci. Trojnásobný majster sveta Peter sa však zranil na Tour de France, odstúpil z pretekov, absolvoval operáciu kolena a do Tokia necestoval. Nahradil ho Lukáš Kubiš z Dukly Banská Bystrica.

Po jednej miestenke získali bedminton, box, golf, lukostreľba, športová gymnastika a spomínané zápasenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport