Na hlavný obsah

Slovenské laboratóriá potvrdili už 14 prípadov delta variantu

K šiestim potvrdeným pribudlo osem ďalších.

Slovenské laboratóriá potvrdili už 14 prípadov delta variantu
Na ilustračnej snímke zdravotníčka počas testovania na koronavírus. Foto: TASR/AP

Slovenské laboratóriá doteraz sekvenovaním potvrdili celkovo 14 prípadov mimoriadne infekčného delta variantu koronavírusu.

„Zväčša ide o osoby, ktoré prišli zo zahraničia a ich úzke kontakty. Delta variant bol však identifikovaný aj u osoby, ktorá v zahraničí nebola,“ priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Hovorkyňa spresnila, že jedenásť osôb bolo nezaočkovaných a tri zaočkované. „Zaočkované osoby majú podľa očakávaní ľahký priebeh ochorenia a neboli hospitalizované,“ dodala Račková.

Hospitalizáciu si vyžiadal ťažký priebeh ochorenia jednej neočkovanej osoby.

ÚVZ vysvetlil, že laboratóriá vykonávajú sekvenáciu všetkých pozitívnych vzoriek na SARS-CoV-2 s dostatočne vysokou vírusovou náložou na žiadosť hlavného hygienika SR Jána Mikasa.

“Zároveň pri úspešnej spolupráci všetkých zapojených laboratórií sa v niektorých prípadoch výrazne podarilo skrátiť aj čas medzi odobratím vzorky od pacienta až po výsledok sekvenácie – už na štyri dni. Takto si dokážeme udržiavať aktuálny prehľad o šírení jednotlivých variantov v populácii a adekvátne na to reagovať,” povedala laboratórna diagnostička a molekulárna biologička na Úrade verejného zdravotníctva SR Anna Kaliňáková.

Delta variant koronavírusu začína dominovať vo viacerých európskych krajinách. Je omnoho infekčnejší ako alfa variant, ktorý sa presadil na našom území.

„Jedine očkovanie nás ochráni pred vážnymi stavmi ohrozujúcimi zdravie. So všetkou pokorou vyzývame spoluobčanov, aby rešpektovali pandemické opatrenia, najmä po príchode zo zahraničia,“ apeloval ÚVZ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko