Na hlavný obsah

Slovensko bojuje s nízkou zaočkovanosťou. Vakcíny od AstraZenecy zrejme darujeme

Kolektívna imunita je podľa epidemiologičky v nedohľadne.

Zaočkovanosť proti koronavírusu je na Slovensku výrazne pod priemerom Únie. Kým v stredu (21. 7.) sa u nás zaočkovalo vyše 10 500 ľudí, v Česku vpichli viac ako 80 000 dávok, čo je pri počte obyvateľov asi štvornásobne vyššie tempo ako u nás.

Slovensko sa podľa epidemiologičky ani zďaleka nepribližuje kolektívnej imunite. Časť vakcín koncom júla exspiruje. Pol milióna dávok AstraZenecy darujeme.

Na očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V čaká vyše tisíc ľudí. Na prvú dávku Pfizeru, Moderny či jednodávkového Johnsonu je prihlásených viac ako 10 000 záujemcov. Stále dobieha aj doočkovanie AstraZenecou. Na druhú dávku čaká už len 1 890 ľudí. V skladoch pritom máme stále približne pol milióna dávok.

„Podľa Covaxu, čo je európsky systém darovania vakcín, musíme darovať 1,2 milióna dávok. To znamená, že aj keby sme darovali celú tú AstraZenecu, tak to nie je plná dávka toho, čo máme darovať. Budeme postupovať podľa exspiračných hodnôt týchto dávok,“ ozrejmil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko