Na hlavný obsah

Slovensko čakajú horúce dusné dni, búrky aj saharský prach

Posledný týždeň bol podľa meteorológov len oddychom.

Slovensko čakajú horúce dusné dni, búrky aj saharský prach
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Horúce dusné dni sprevádzané silnými búrkami budú na Slovensku po krátkej prestávke pokračovať, informovali v sobotu (24. 7.) meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Týždeň sprevádzaný chladnejším a suchým vzduchom bol podľa nich len oddychom od dusných horúčav. „V najbližších dňoch sa však tento scenár zopakuje, navyše sa k nám opäť dostane aj saharský prach,“ uviedli.

Slovensko tak má pred sebou ďalšiu sériu tropických dní, počas ktorých bude ojedinele teplota stúpať až do 35 stupňov Celzia. „Vplyvom vysokej vlhkosti a prechodne aj mierneho vetra nás čakajú teplé, na niektorých miestach aj tropické noci,“ upozornili.

Dôvodom je tlaková níž, ktorá sa presunie nad západnú Európu a po jej prednej strane sa nad územie Slovenska dostane teplý vlhký vzduch. Meteorológovia očakávajú, že v dôsledku prílevu vlhkého vzduchu bude postupne na väčšine územia dusno.

Na juhozápade bude tento vplyv cítiť už od nedele (25. 7.), na severovýchode od pondelka (26. 7.), pričom v priebehu týždňa dusno ešte zosilnie. V strednej Európe sa zároveň bude vlniť studený front, ktorý podporí vznik prehánok a búrok. „Vzhľadom na vysokú vlhkosť a silné výškové prúdenie búrky môžu byť sprevádzané krúpami (aj väčšími), intenzívnymi zrážkami, ale aj silným vetrom,“ dodalo SHMÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko