Na hlavný obsah

Slovensko čakajú horúce dusné dni, búrky aj saharský prach

Posledný týždeň bol podľa meteorológov len oddychom.

Slovensko čakajú horúce dusné dni, búrky aj saharský prach
Na snímke blesk na oblohe počas nočnej búrky v maďarskom meste Veľká Kaniža. Foto: TASR/AP

Horúce dusné dni sprevádzané silnými búrkami budú na Slovensku po krátkej prestávke pokračovať, informovali v sobotu (24. 7.) meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Týždeň sprevádzaný chladnejším a suchým vzduchom bol podľa nich len oddychom od dusných horúčav. „V najbližších dňoch sa však tento scenár zopakuje, navyše sa k nám opäť dostane aj saharský prach,“ uviedli.

Slovensko tak má pred sebou ďalšiu sériu tropických dní, počas ktorých bude ojedinele teplota stúpať až do 35 stupňov Celzia. „Vplyvom vysokej vlhkosti a prechodne aj mierneho vetra nás čakajú teplé, na niektorých miestach aj tropické noci,“ upozornili.

Dôvodom je tlaková níž, ktorá sa presunie nad západnú Európu a po jej prednej strane sa nad územie Slovenska dostane teplý vlhký vzduch. Meteorológovia očakávajú, že v dôsledku prílevu vlhkého vzduchu bude postupne na väčšine územia dusno.

Na juhozápade bude tento vplyv cítiť už od nedele (25. 7.), na severovýchode od pondelka (26. 7.), pričom v priebehu týždňa dusno ešte zosilnie. V strednej Európe sa zároveň bude vlniť studený front, ktorý podporí vznik prehánok a búrok. „Vzhľadom na vysokú vlhkosť a silné výškové prúdenie búrky môžu byť sprevádzané krúpami (aj väčšími), intenzívnymi zrážkami, ale aj silným vetrom,“ dodalo SHMÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko