Na hlavný obsah

Slovensko má už len tri žlté okresy, zvyšok je zelený (+mapa)

Mnohé protipandemické opatrenia platia naďalej.

Slovensko má už len tri žlté okresy, zvyšok je zelený (+mapa)
Na ilustračnej snímke žena sa ochladzuje vo fontáne pred Prezidentským palácom v Bratislave. Foto: TASR

Od pondelka 12. júla mapa Slovenska podľa covidového automatu pokračuje vo svojom dvojfarebnom sfarbení. V krajine sú už len tri žlté (I. stupeň ostražitosti) okresy, všetky zvyšné okresy sú zelené (Monitoring).

V zelenej fáze je od pondelka celkovo 76 okresov. Humenné, Ružomberok a Turčianske Teplice zostanú aj v tomto týždni žlté.

Vo všetkých okresoch je naďalej povinné nosenie rúšok vo verejných interiéroch (v zelených okresoch v spoločných priestoroch) a na hromadných podujatiach, aj keď sa konajú v exteriéri. Hromadné podujatia totiž covidový automat označuje za veľmi vysoko rizikové aktivity.

Vo všetkých okresoch môžu byť otvorené interiéry reštaurácií. V žltých okresoch ešte platí obmedzenie, podľa ktorého môže byť v interiéri pri spoločnom stole maximálne 6 osôb, alebo osoby z jednej domácnosti. Medzi stolmi musia byť rozostupy dva metre. Toto nariadenie pre okresy v monitoringu neplatí.

Nová vyhláška a karanténne pravidlá

  • Od piatka 9. júla platí nová vyhláška ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenska. Určuje, že každá osoba sa musí po príchode zo zachraničia registrovať do eHranice.
  • Registrovať sa nemusia deti do 12 rokov a osoby vykonávajúce tranzit cez územie Slovenska.
  • Pre všetky deti do 18 rokov platia špecifické karanténne podmienky nadväzujúce na pravidlá ich rodičov.

Ak na územie SR vstupuje osoba letecky, musí pred vstupom zároveň vyplniť formulár na mindop.sk/covid/. Pri prílete z krajiny mimo zoznamu uvedeného nižšie je potrebné preukázať sa negatívnym výsledkom PCR testu nie staršieho než 72 hodín. Platí to aj pre zaočkované osoby.

Všetky dôležité informácie v súvislosti s novou vyhláškou :

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko