Na hlavný obsah

Slovensko ostáva zelené. Spomedzi infikovaných bolo 76 % nezaočkovaných

Tretia vlna sa sústredí na nezaočkovaných, uviedol rezort zdravotníctva.

Od pondelka 2. augusta bude celé Slovensko na základe covidového automatu aj naďalej v zelenej fáze (monitoring). Vo všetkých okresoch tak budú platiť len mierne obmedzenia. Oznámilo to v stredu (28. 7.) ministerstvo zdravotníctva.

Celkovo tak bude zelených všetkých 79 okresov na Slovensku. Žiadny okres nebude žltý, ani oranžový či ružový s prísnejšími hygienickými opatreniami.

Rezort tiež oznámil, že na Slovensku bolo z pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19 za posledné dva týždne 76 % nezaočkovaných (ani prvou dávkou). „Uvedený fakt naznačuje, že tretia vlna epidémie sa sústredí na nezaočkovaných,“ skonštatovalo ministerstvo.

Čo sa týka regiónov, zaočkovanosť sa v nich pohybuje rozdielne. Aspoň prvú dávku očkovacej látky má od 26 % do 59 % ľudí na Slovensku, plne zaočkovaných oboma dávkami vakcíny je od 23 % do 54 % osôb.

„Reprodukčné číslo je na Slovensku už tretí týždeň po sebe nad svojou kritickou hodnotou 1. Otvorene teda môžeme skonštatovať, že na Slovensku sa už začala tretia epidemická vlna,“ skonštatoval epidemiológ Martin Pavelka.

Podľa neho je charakterizovaná najmä infekčnejším delta variantom. Tvrdí, že do stretu sa s ním dostane každá osoba a prejavuje sa ťažším priebehom ochorenia, a to aj u mladších.

Táto epidemická vlna je charakterizovaná novým delta variantom, ktorý bol prvýkrát detekovaný v Indii a ktorý je infekčnejší ako predošlé varianty. Do stretu sa s ním dostane každá jedna osoba.

„Rôzne epidemiologické štúdie potvrdzujú, že najúčinnejšou formou ochrany pred delta variantom je očkovanie. Kriticky dôležité je však nezmeškať druhú dávku. Okno príležitosti sa teda postupne zatvára a teraz je posledná šanca stihnúť sa kompletne zaočkovať ešte pred tým, kým sa tretia vlna môže dostať do vysokých čísiel,“ dodal.

Covidový automat a epidemická situácia by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko