Na hlavný obsah

Slovensko vyšle do zahraničných operácií iba vojakov zaočkovaných proti covidu

Slovenský rezort obrany doplnil vakcínu do očkovacích schém.

Slovensko vyšle do zahraničných operácií iba vojakov zaočkovaných proti covidu
Na snímke jednotka na veliteľstve Sektoru 4 (kemp Štefánik) misie UNFICYP počas návštevy ministra obrany SR Jaroslava Naďa vo Famaguste na Cypre Foto: TASR

Do zahraničných operácií vyšle Slovenská republika iba vojakov, ktorí budú očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Slovenský rezort obrany doplnil vakcínu do očkovacích schém. Povinná bude pred odchodom na misiu kdekoľvek na svete. Pre médiá to potvrdil minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

„Každý vojak, ktorý odchádza do operácií a misií, musí už dnes povinne podstúpiť očkovaciu schému. Dostáva rôzne vakcíny na rôzne druhy ochorení. My sme zaradili aj vakcínu proti COVID-19 medzi vakcíny, ktoré musia byť realizované pred odchodom na každú operáciu,“ vysvetlil minister. O povinnom očkovaní vojakov pôsobiacich na Slovensku rezort podľa Naďa neuvažuje.

Avizované nasadenie očkovaných vojakov v nasledujúcej rotácii ocenilo podľa Naďa aj velenie cyperskej misie OSN (UNFICYP). Minister poukázal na to, že nezaočkovaní vojaci zvyšujú riziko nákazy u iných.

„Zároveň dostávame listy od ministrov obrany krajín, kde naši vojaci pôsobia. Žiadajú, aby vojaci, ktorí išli napríklad do Lotyšska, boli zaočkovaní,“ poznamenal Naď.

Väčšina vojakov podľa neho nemá s očkovaním problém. Na Cypre už napríklad zaočkovali vyše 80 percent príslušníkov slovenského kontingentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko