Na hlavný obsah

Slovensko bude od pondelka celé zafarbené nazeleno (+mapa)

Všetky okresy budú vo fáze monitoringu.

Od pondelka 19. júla budú na Slovensku na základe covidového automatu len zelené (monitoring) okresy. Vo všetkých okresoch tak budú v interiéroch stačiť povinné rúška a v platnosti budú len mierne obmedzenia.

Nové rozdelenie schválila v stredu (14. 7.) vláda. Celkovo tak bude zelených všetkých 79 okresov na Slovensku. Žiadny okres nebude žltý, ani oranžový či ružový s prísnejšími hygienickými opatreniami.

Oproti minulému týždňu si zo žltej do zelenej farby polepšili tri okresy – Humenné, Ružomberok a Turčianske Teplice.

Vo všetkých interiéroch vrátane verejnej dopravy či taxislužby stačí mať horné dýchacie cesty prekryté rúškom. To je povinné aj na hromadných podujatiach v interiéri či exteriéri.

Negatívny výsledok testu sa vyžaduje v interiéroch akvaparkov alebo aj na svadobných hostinách, karoch a iných večierkoch. Test potrebujú aj účastníci športových podujatí. Ten nemôže byť starší ako 72 hodín.

Prvý raz v posledných dňoch Slovensko zaznamenalo mierny rast prípadov. Na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii to v stredu (14. 7.) povedal šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

Ako uviedol, nárast prípadov zrejme súvisí s dovolenkami a príchodom občanov zo zahraničia. "Čo je veľmi pozitívne, v nemocniciach vidíme naďalej klesajúci trend pacientov," dodal s tým, že pľúcnu ventiláciu potrebuje už menej ako 10 pacientov.

V súvislosti s novými prípadmi v Európskej únii, ktoré sa objavujú aj v krajinách s dobrou mierou zaočkovanosti, vysvetlil, že "vyššia zaočkovanosť nemusí nevyhnutne zabrániť rastu počtu prípadov, ale nespôsobuje nárast počtu pacientov v nemocniciach".

Priblížil, že miera zaočkovanosti konkrétne na Slovensku sa v rámci jednotlivých oblastí veľmi líši. Podanie aspoň prvej dávky vakcíny sa naprieč okresmi pohybuje od 25 do 58 %.

Záznam celej tlačovej konferencie:

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) doplnil, že postupnému importu nových prípaov zo zahraničia sa nevyhneme a "opatrenia sú tu na to, aby zamedzili extrémnemu šíreniu nákazy".

V tejto súvislosti prezradil, že v júni predstavoval delta variant 17 % z pozitívnych PCR testov.

K údajnému rozhodnutiu Ústavného súdu SR, ktorý mal pozastaviť platnosť vyhlášky z 9. 7. upravujúcej režim na hraniciach, povedal, že "budeme trvať na tom, aby výnimky pre zaočkovaných boli čo najväčšie".

"My nevieme, o čom rozhodnutie je, v tejto chvíli neviem povedať, čo sa bude upravovať, a aké z toho budú dôsledky," odpovedal na otázky o možných úpravách pravidiel Lengvarský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko