Na hlavný obsah

Slovenskú vlajku na OH v Tokiu ponesú Rehák Štefečeková a Beňuš

Prvýkrát nastúpia dvaja vlajkonosiči za jednu krajinu.

Slovenskú vlajku na OH v Tokiu ponesú Rehák Štefečeková a Beňuš
Slovenská olympijská výprava s vlajkonosičkou Dankou Bartekovou na OH v Riu de Janeiro 2016. Foto: TASR

Slovenskými vlajkonosičmi na piatkovom (23. 7.) otváracom ceremoniáli 32. Letných olympijských hier v Tokiu budú strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková a vodný slalomár Matej Beňuš. Uviedol to v stredu (21. 7.) Slovenský olympijský a športový výbor (SOVŠ) na svojom webe.

Doteraz mohli národné výpravy nominovať vždy len jedného vlajkonosiča, avšak na tohtoročných olympijských hrách prichádza Medzinárodný olympijský výbor (MOV) s trvalou zmenou. Každá krajina si môže zvoliť až dvoch zástupcov.

„V rámci presadzovania rodovej rovnosti dal (MOV) v Tokiu každému národnému olympijskému výboru premiérovo možnosť, aby so zástavou jeho krajiny na otváracom ceremoniáli na čele výpravy išli spoločne muž a žena,“ uvádza SOVŠ.

Zuzana Rehák Štefečeková je dvojnásobnou striebornou medailistkou v trape. Úspechy si pripísala na OH 2008 v Pekingu a OH 2012 v Londýne. Matej Beňuš získal tiež striebornú medailu, a to vo kategórii C1 na predchádzajúcich OH 2016 v Riu de Janeiro.

Beňuš vstúpi do súťažného diania už túto nedeľu (25. 7.) v kvalifikácii vodného slalomu v kategórii C. Rehák Štefečeková odštartuje svoje pôsobenie na hrách až v stredu (28. 7.).

Z ďalších štyroch stále aktívnych olympijských medailistov v slovenskej tokijskej výprave sa predstavia strelkyňa Danka Barteková (bronzová v skeete na OH 2012 v Londýne), rýchlostní kanoisti Erik Vlček (dve strieborné medaily – Peking 2008 a Rio 2016, bronz z Atén 2004) a Denis Myšák (striebro z Ria 2016) a olympijský víťaz v chôdzi na 50 km z Ria 2016 Matej Tóth.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport