Na hlavný obsah

Sme rodina nebude hlasovať za návrh zákona, ktorý by vstup do prevádzok podmieňoval očkovaním

Nemôžeme na ľudí vyvíjať nátlak, tvrdí hnutie.

Sme rodina nebude hlasovať za návrh zákona, ktorý by vstup do prevádzok podmieňoval očkovaním
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Poslanci hnutia Sme rodina nebudú hlasovať za návrh, ktorým by sa napríklad pri vstupe do prevádzok zohľadňovala zaočkovanosť. Z návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia totiž vyplýva, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, ktorý informuje, či osobu zaočkovali proti covidu, negatívne testovali alebo ochorenie prekonala.

Návrh v stredu (30. 6.) schválila vláda, chce, aby o ňom parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

„Sme rodina nebude hlasovať za návrh zákona, ktorý by podmieňoval vstup do rôznych prevádzkových priestorov či na verejné podujatia preukázaním sa potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o jeho prekonaní, či negatívnym testom,“ avizuje hnutie.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 musí podľa Sme rodina zostať na dobrovoľnej báze. „Na ľudí, ktorí sa dať zaočkovať nechcú, nemôžeme vyvíjať nátlak v podobe neustálej povinnosti preukazovania sa testami, ktorých vykonanie je spoplatnené, alebo ich znevýhodňovať inými spôsobmi, ktoré rozdeľujú spoločnosť,“ doplnilo hnutie.

Štát považuje za racionálne a legitímne, aby ľudia zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 mali slobodnejší a bezbariérovejší prístup k využívaniu svojich základných práv a slobôd. Dobrovoľná vakcinácia tak má byť zohľadnená pri prijímaní protipandemických opatrení. Dočasné zohľadňovanie GreenPassov v národnej legislatíve má podľa rezortu zdravotníctva podporiť pandémiou ťažko zasiahnutý sektor podnikania v službách a kultúre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko