Na hlavný obsah

Smer podal trestné oznámenie vo veci nákupu antigénových testov

Vláda mohla podľa Fica ušetriť 4,5 milióna eur.

Smer podal trestné oznámenie vo veci nákupu antigénových testov
Na snímke predstavitelia opozičného Smeru-SD, vpredu šéf strany Robert Fico. Foto: TASR

Strana Smer-SD podala v piatok (16. 7.) na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) verejné trestné oznámenie v súvislosti s nákupom antigénových testov od trnavskej spoločnosti Eurolab Lambda.

Predseda strany Robert Fico uviedol, že vláda nakupovala antigénové testy sprostredkovane cez Eurolab Lambda namiesto toho, aby ich kúpila priamo od juhokórejskej spoločnosti SD Biosensor.

Podľa Fica by vláda pri prvom nákupe ušetrila 2 500 000 eur a pri druhom 2 080 000 eur, ak by testy nakupovala priamo. Odvolal sa pritom na nákup z 26. februára, keď vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) kúpil 20 miliónov testov priamo od spoločnosti Biosensor za 3,70 eura za kus bez DPH.

„Prečo to nekupovali priamo? My sme túto otázku stavali stále. No lebo na tom nevedeli zarobiť. Zarobiť na tom mohli len tak, že to urobili sprostredkovane cez firmu, ktorú Sulík aj Matovič veľmi dôverne poznajú,“ dodal Fico a opätovne vyzval predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO), aby sa touto otázkou zaoberal.

Zdôraznil, že Sulík (SaS) a minister financií Igor Matovič (OĽANO) majú k spoločnosti blízko. Matovič sa podľa neho pozná s predsedom predstavenstva spoločnosti Eurolab Lambda Petrom Krajčovičom. Ten je menšinovým akcionárom v súkromnej škole Besst, do ktorej chodia dcéry ministra financií.

Sulíka podľa Fica spája so spoločnosťou Ivan Juráš, ktorý je zakladajúcim členom strany Sloboda a Solidarita a bol predsedom predstavenstva Eurolab Lambda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko