Na hlavný obsah

Smer-SD chcel budovať hrádzu proti extrémizmu, teraz sa dohodol na proteste s Uhríkom

Protestovať chcú v Košiciach pred Ústavným súdom.

Smer-SD chcel budovať hrádzu proti extrémizmu, teraz sa dohodol na proteste s Uhríkom
Na fotokoláži zľava predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda Republiky Milan Uhrík. Foto: TASR/fotokoláž: RTVS

Mimoparlamentné hnutie Republika, do ktorého odišli viacerí poslanci Národnej rady (NR) SR z ĽSNS, bude spolupracovať so Smerom-SD na avizovanom proteste 1. septembra v Košiciach.

O dohode informoval vo štvrtok (29. 7.) predseda hnutia Milan Uhrík. Predstavitelia koalície dohodu kritizujú. Pripomínajú Smeru-SD, že chcel budovať hrádzu proti extrémizmu.

Uhrík verí, že sa k spolupráci pridajú aj „ostatné relevantné opozičné strany“. Na sociálnej sieti skonštatoval, že protestovať pred prezidentským palácom či úradom vlády už nemá zmysel. Ústavný súd (ÚS) SR v Košiciach podľa neho ako jediný môže túto vládu zastaviť.

Líder mimoparlamentnej SNS Andrej Danko považuje iniciovanie demonštrácie Smerom-SD za chybu. Protest podľa neho nebude úspešný, ak ho budú organizovať politici, preto k tomu vyzval odborové zväzy. Tvrdí, že ak má byť úspešný, musí byť celoslovenský, má ochromiť dopravu, štátnu správu a majú sa pridať štátni zamestnanci a iné zložky.

Predstavitelia koalície dohodu kritizujú. Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) pripomenul Smeru-SD, že chcel kedysi budovať hrádzu proti extrémizmu. „Gratulujem Robertovi Ficovi k úspešnému dobudovaniu hrádze,“ uviedol.

Roman Foltin (SaS) poznamenal, že hoci sa ľavicový Smer-SD hlási k antifašizmu a SNP, teraz sa spája s odídencami z ĽSNS, ktorí sa podľa jeho slov hlásia k pravicovému extrémizmu. Hovorí, že šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi ide len o získanie moci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko