Na hlavný obsah

Smer-SD podá opäť návrh na odvolanie ministra Mikulca

Minister vnútra reagoval, že sa toho neobáva.

Smer-SD podá opäť návrh na odvolanie ministra Mikulca
Na snímke zľava predseda strany Smer-SD Robert Fico a minister vnútra Roman Mikulec. Foto: TASR/koláž RTVS

Opozičná strana Smer-SD podá v piatok (23. 7.) návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Okrem iného strana kritizuje aktuálne rozhodnutie pozastaviť činnosť vyšetrovateľke Diane Santusovej, vedúcej tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý vyšetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

„Neželáme si na pozícii ministra vnútra človeka, ktorý je korupčný, ktorý zneužíval svoje postavenie ako riaditeľ vojenského spravodajstva,“ načrtol predseda strany Robert Fico ďalšie dôvody.

Hovorí tiež o využívaní udavačov v manipulácii trestných konaní v neprospech opozície, ale aj hrubom zneužívaní právomoci verejného činiteľa a rozklade právneho štátu.

V súvislosti so Santusovou Fico povedal, že od rána mali správy, že sa minister vnútra rozhodol prostredníctvom dočasne povereného riaditeľa inšpekcie proti nej „arogantne, bezprecedentne zakročiť“.

Mikulec Scholtzovi dôveruje

Minister vnútra v reakcii na avizovaný návrh na odvolávanie uviedol, že sa „takýchto pokusov“ neobáva.

„Pán Fico je opozičný poslanec, má legitímne právo podávať návrhy na odvolávanie členov vlády. Nech pokojne organizuje odvolávania každý týždeň, ja sa takýchto pokusov neobávam,“ vyhlásil Mikulec.

K Ficovým slovám o Santusovej dodal, že pozastavenie činnosti vedúcej špecializovaného tímu ÚIS vykonal autonómne dočasne poverený riaditeľ ÚIS na základe zhodnotenia aktuálneho stavu a to tak, ako uviedol v stanovisku, ktoré zaslal médiám.

Ďalej uviedol, že rešpektuje dočasné pozastavenie jej činnosti.

„Rozhodnutie dočasne povereného riaditeľa ÚIS vzal minister vnútra na vedomie a pánovi Scholtzovi dôveruje, že týmto opatrením sa mu podarí odvrátiť nežiaducu situáciu, na základe ktorej je spochybňovaná objektivita a nestrannosť špecializovaného tímu ÚIS,“ sprostredkovala stanovisko ministra vnútra riaditeľka tlačového odboru rezortu Barbara Túrosová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko