Na hlavný obsah

Smer-SD podal na Ústavný súd podnet pre vyhlášku o hraničnom režime

Fico trvá na dobrovoľnosti očkovania.

Smer-SD podal na Ústavný súd podnet pre vyhlášku o hraničnom režime
Na snímke poslanec NR SR a šéf Smeru-SD Robert Fico. Foto: TASR

Opozičný Smer-SD podal v stredu (7. 7.) podnet na Ústavný súd (ÚS) SR pre vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o režime na hraniciach, ktorá umožní očkovaným vyhnúť sa karanténe po návrate na Slovensko.

Šéf strany Robert Fico ju považuje za protiústavnú, hovorí o diskriminácii, obmedzení slobody pohybu či práva na prácu v prípade tzv. pendlerov.

Od ÚS žiada, aby sa zaoberal súladom tejto vyhlášky s ústavou a tiež pozastavenie účinnosti tejto vyhlášky. Pod podnet sa podpísalo 31 poslancov Národnej rady (NR) SR.

Fico ešte minulý týždeň poukázal na to, že karanténa platí rovnako pre toho, kto ide na nákup do Rakúska a na dovolenku. Ak je očkovanie dobrovoľné, test by mal byť podľa neho zadarmo.

„Trváme na dobrovoľnosti očkovania. Odmietame akúkoľvek mieru diskriminácie medzi zaočkovanými a nezaočkovanými. Trváme na tom, že PCR testy, ktoré môžu byť v tom výbere alternatív, musia byť zadarmo,“ zhrnul Fico. Dodal, že „vláda nemôže vyhláškou obmedziť ľudské práva“.

Pod opozičný podnet sa podpísali aj nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD.

„Právo návratu na územie SR je pre slovenských občanov zaručené ústavou a nie je možné ho zrušiť prostredníctvom vyhlášky hlavného hygienika,“ povedal líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko