Na hlavný obsah

Opozícia sa pre karanténu nezaočkovaných opäť obracia na Ústavný súd

Dôvodom je nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR.

Opozícia sa pre karanténu  nezaočkovaných opäť obracia na Ústavný súd
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach. Foto: TASR

Opozícia sa v pondelok (19. 7.) opätovne obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR, pretože považuje vyhlášku, ktorá posiela každú nezaočkovanú osobu po návrate do Slovenska do povinnej 14-dňovej karantény, za protiústavnú. Informoval o tom mimoparlamentný Hlas-SD na sociálnej sieti aj predseda Smeru-SD Robert Fico vo videu.

„Cez víkend sme spracovali kvalifikovaný právny návrh, ktorý bol podpísaný potrebným počtom poslancov národnej rady. Asi pred hodinou bol tento návrh doručený na Ústavný súd SR,“ uviedol Fico.

Verí, že aj v tomto prípade ÚS SR pozastaví platnosť vyhlášky. „Nikoho nemožno nútiť, aby sa očkoval. Medzinárodné predpisy hovoria jasne. Existuje právo na očkovanie, ale nie povinnosť očkovania,“ uzavrel Fico s tým, že nie je možné vytvárať dve kategórie ľudí.

Hlas-SD na sociálnej sieti uviedol, že v opozícii sa spojili a napadli vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá „ešte viac sprísnila šikanu na hraniciach“. Naďalej odmietajú delenie ľudí na dve kategórie. „Zaočkovaní, testovaní i tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, musia mať rovnaké podmienky na návrat do vlasti,“ uviedol Hlas-SD.

Nezaočkovaní navrátilci spoza hraníc musia po príchode naďalej zostať v karanténe, ktorá sa pri bezpríznakovom priebehu končí 14. dňom. Karanténa platí aj pre všetkých členov spoločnej domácnosti, ktorí nie sú zaočkovaní alebo nemajú inú výnimku z karantény.

Karanténu je možné ukončiť negatívnym výsledkom PCR testu – najskôr na piaty deň. Na test sa dostanú automaticky po registrácii v eHranici.

Zaočkovaná osoba nemusí po návrate na Slovensko nastúpiť do karantény. Pri vstupe na Slovensko sa musí vedieť preukázať potvrdením o očkovaní a registrácii v systéme eHranica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko