Na hlavný obsah

Spasí Tusk poľskú opozíciu? Niekdajší šéf Európskej rady má namierené na domácu scénu

Podľa tamojších médií by mohol byť impulzom pre voličov.

Spasí Tusk poľskú opozíciu? Niekdajší šéf Európskej rady má namierené na domácu scénu
Na snímke Donald Tusk. Foto: TASR/AP

V Poľsku sa skloňuje možný návrat Donalda Tuska do domácej politiky. Mal by prevziať vedenie opozičnej strany Občianska platforma, ktorú kedysi zakladal a ktorej v posledných prieskumoch klesajú preferencie. Tusk medzi rokmi 2014 až 2019 pôsobil ako predseda Európskej rady.

Dlhodobý rival Jaroslava Kaczyňského sa zrejme opäť vráti na jedno z popredných miest poľskej opozície. Občianska platforma, pri ktorej zrode Tusk stál, má síce najväčšiu členskú základňu, no čísla v prieskumoch to nepotvrdzujú. Tusk by tak podľa médií mohol byť pre jej voličov nový impulz.

Veľká časť opozície a predovšetkým ľudia v Občianskej platforme to vnímajú ako určitú spásu, ktorá ich má zachrániť pred prepadajúcimi sa preferenciami a pred krízou, ktorou strana prechádza,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko analytik českej Asociácie pre medzinárodné otázky Michal Lebduška.

Rozmanitá základňa členov

Podľa Juraja Marušiaka z Ústavu politických vied SAV je však Tusk v prípade Občianskej platformy už len spomienkou na lepšie časy, keď bola vládnucou stranou.

Tusk sa rozhodol odísť do európskych štruktúr, pretože platforma už bola za zenitom svojho pôsobenia,“ pripomenul Marušiak.

Dodal, že Občianska platforma je rozdelená na niekoľko záujmových skupín už aj preto, že jej členská základňa bola od začiatku rozmanitá.

Spomienky Poliakov

V minulosti Tusk ako predseda strany dokázal všetkých svojich potenciálnych protivníkov eliminovať a túto stranu ovládal. Teraz je dosť pravdepodobné, že sa o to môže znova pokúsiť. Samozrejme, ak by k tomu prišlo, môžu hroziť v strane ďalšie rozkoly,“ doplnil Marušiak.

Lebduška upozorňuje aj na to, že prípadný Tuskov návrat môže stranu „uspať,“ aj keď zatiaľ nie je jasné, či sa vráti.

Predsa len Tusk je politik, ktorý už v Poľsku bol aktívny, je spájaný s obdobím, na ktoré mnoho Poliakov nespomína v dobrom, pretože aj keď v tom čase Poľsko na tom nebolo zle, bolo na tom ekonomicky horšie ako dnes,“ uzatvára Lebduška.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet