Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo ruší povinnú karanténu pre ľudí v potravinárstve

V krajine je rekordný počet ľudí v samoizolácii.

Spojené kráľovstvo ruší povinnú karanténu pre ľudí v potravinárstve
Na sníme kamenný obchod s potravinami Amazon Fresh, do ktorého si zákazníci môžu prísť vyzdvihnúť tovar a vyjsť z neho bez nutnosti vystavenia dokladu 4. marca 2021 v Londýne. Foto: TASR/AP

Britská vláda v piatok (23. 7.) oznámila, že vybraní dodávatelia a skladníci obchodov s potravinami dostanú výnimku z nariadenej desaťdňovej karantény, ak sa každý deň preukážu negatívnym testom na koronavírus. Informovala o tom agentúra AP.

Johnsonov kabinet reaguje na nedostatok potravín v niektorých supermarketoch, ku ktorému prispel rekordný počet výziev na samoizoláciu. V Anglicku a Walese dostalo v týždni od 8. – 15. júla výzvu ku karanténe 618 903 užívateľov trasovacej aplikácie britského zdravotníckeho systému NHS.

Supermarketom chýbajú zamestnanci

Výnimka z desaťdňovej karantény platí aj pre nezaočkovaných skladníkov a dodávateľov vybraných supermarketov. Nevzťahuje sa však na ostatných zamestnancov týchto reťazcov. Očakáva sa, že možnosti každodenného testovania namiesto samoizolácie využije približne 10 000 zamestnancov.

Nové opatrenia v piatok začínajú platiť v 15 skladoch. Podľa serveru BBC News má na budúci týždeň nasledovať ďalších 150 lokalít, AP uvádza až 500.

Zástupcovia dodávateľov a obchodných spoločností sa v stredu (21. 7.) sťažovali, že im kvôli fenoménu, ktorý médiá nazývajú podľa zvuku trasovacej aplikácie „pingdemie“ (od slova „ping“, cinknúť), chýbajú zamestnanci a niektoré produkty.

Snímky prázdnych regálov, ktoré kolovali na sociálnych sieťach, navyše niekde viedli k takzvanému panickému nakupovaniu, keď sa ľudia snažia nakúpiť veľké množstvo tovaru do zásoby.

Výnimku dostanú aj ďalší, musia byť ale plne zaočkovaní

Premiér Boris Johnson najprv uviedol, že výnimka bude platiť aj pre „veľmi malý“ počet plne zaočkovaných pracovníkov kľúčových sektorov, ako je energetika a telekomunikácie.

Opatrenie sa napokon bude vzťahovať aj na zamestnancov v doprave, pohotovostných službách, ochrane hraníc, digitálnej infraštruktúre, vodohospodárstve a odpadovom priemysle či na zástupcov miestnych samospráv.

Na rozdiel od skladníkov a dodávateľov supermarketov ale môžu každodenné testovania využiť len plne zaočkovaní zamestnanci týchto sektorov, ktorí budú výslovne vymenovaní na zozname vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet