Na hlavný obsah

Spor medzi Lipšicom a Žilinkom sa vyostruje, v hre je aj disciplinárne konanie

Špeciálny prokurátor verejne vyjadril znepokojenie pri vyšetrovaní citlivých káuz.

Spor medzi Lipšicom a Žilinkom sa vyostruje, v hre je aj disciplinárne konanie
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka (vľavo) a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: SITA

Generálny prokurátor Maroš Žilinka kritizuje špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Konflikt vznikol po tom, ako Lipšic komentoval spor Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) s Úradom inšpekčnej služby (ÚIS).

Lipšica znepokojuje dianie okolo vyšetrovania citlivých káuz. Žilinka nekomentuje, či spustí disciplinárne konanie proti špeciálnemu prokurátorovi.

Špeciálna prokuratúra dozoruje najväčšie prípady, ako napríklad Očistec alebo Judáš. Policajná inšpekcia zasa vyšetruje, že v týchto kauzách sú svedkovia na objednávku. Jeden z nich sa po svojom zatknutí priznal.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Úrad špeciálnej prokuratúry so znepokojením vníma sústavné snahy spomaliť a zabrzdiť vyšetrovanie mimoriadnej závažnej trestnej činnosti, ktorú vyšetrujú vyšetrovatelia NAKA pracovnej skupiny Očistec pod dozorom prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry,“ uvádza sa v Lipšicovom stanovisku.

Bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta si stojí za tým, že kajúcnikov na objednávku vyšetrujú s inšpekciou podľa zákona.

Stanovisko Lipšica zdvihlo zo stoličky aj jeho šéfa. Žilinka v rovnaký deň reagoval, ze špeciálny prokurátor nemá verejne prezentovať svoje názory v živých prípadoch.

Pravdepodobne až na budúci týždeň bude jasnejšie, či generálny prokurátor spustí disciplinárne konanie voči Lipšicovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko