Na hlavný obsah

Spor o kataster pozemkov U. S. Steel po verdikte Ústavného súdu pokračuje

Košice privítali rozhodnutie súdu.

Spor o kataster pozemkov U. S. Steel po verdikte Ústavného súdu pokračuje
Na snímke U. S. Steel v Košiciach. Foto: TASR

Ústavný súd (ÚS) SR v piatok (16. 7.) odložil vykonateľnosť minuloročného rozsudku Najvyššieho súdu (NS) SR, podľa ktorého pozemky pod oceliarňami U. S. Steel Košice nepatria do katastra mesta Košice, ale obce Sokoľany v okrese Košice-okolie. Sporné územie má zhruba 700 hektárov.

V dlhoročnom spore ÚS zároveň prijal ústavnú sťažnosť mesta Košice v celom rozsahu na ďalšie konanie. Spor sa ťahá už 24 rokov.

Na neverejnom zasadnutí 29. júna tak rozhodol druhý senát ÚS. Ako informoval ÚS, vykonateľnosť rozsudku NS „odkladá do právoplatného skončenia konania vo veci samej“.

Rozhodnutie ÚS privítalo mesto Košice, ktoré aj navrhovalo odklad vykonateľnosti napadnutého rozsudku. „Ústavnú sťažnosť voči rozhodnutiu NS SR, ktorý v novembri minulého roka rozhodol v náš neprospech, sme podali z dôvodu, že sme presvedčení o tom, že sporné územie prináleží do katastra mesta Košice,“ uviedol hovorca košického magistrátu Vladimír Fabian.

Podľa stanoviska mesta o pričlenení daného územia ku Košiciam rozhodli v roku 1979 vtedajšie orgány štátnej správy v súlade s platnými právnymi predpismi.

„Vzhľadom na odklad vykonateľnosti mesto Košice bude iniciovať, aby spomínané územie o rozlohe 700 hektárov bolo v katastri nehnuteľností opäť zapísané ako súčasť územia mesta Košice.

Zároveň na základe platnej legislatívy až do momentu právoplatného rozhodnutia sporu medzi mestom Košice a obcou Sokoľany (čo sa týka určenia priebehu hranice) je správcom dane z nehnuteľností mesto Košice,“ dodal Fabian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny