Na hlavný obsah

Podujatia s viac divákmi? Kľúčová bude zaočkovanosť, tvrdí Lengvarský

Dobre zaočkované okresy môžu mať miernejšie opatrenia.

Podujatia s viac divákmi? Kľúčová bude zaočkovanosť, tvrdí Lengvarský
Ilustračné foto - diváci na futbalovom zápase. Foto: TASR

Povolené kapacity návštevníkov hromadných podujatí vrátane športových by sa mohli zvyšovať. Závisí to od toho, či v parlamente v piatok (23. 7.) prejde novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Vyplýva to zo stredajšieho (21. 7.) vyjadrenia ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvaraského (nom. OĽANO).

Povedal, že sa pripravuje nový covidový automat, ktorý bude zohľadňovať mieru zaočkovanosti v jednotlivých okresoch a tiež prihliadať na platné covidové preukazy. Potom by sa mohli upraviť napríklad pravidlá pre vstupy na podujatia najmä pre vakcinovaných, čo by okrem iného mohlo „potešiť športových fanúšikov aj kluby“.

„Sú návrhy na obe strany – očkovaní bez obmedzení, prípadne nejaké fixné kapacity násobne väčšie ako doteraz,“ zdôraznil. Táto téma bude podľa neho ešte predmetom štvrtkových (22. 7.) diskusií konzília odborníkov.

Spresnil, že súčasťou znenia novely sú vonkajšie aj vnútorné zariadenia prevádzok, teda napríklad reštaurácie či fitnescentrá. Opatrenia budú aj naďalej podľa ministra platiť ako doteraz na základe covidového automatu a zaradenia jednotlivých regiónov do stanovených fáz.

„Do istého stupňa istý počet ľudí, ostatní (zaočkovaní a testovaní) budú nad rámec kapacity,“ uviedol s tým, že opatrenia by sa mohli zmäkčovať pre okresy, ktoré prekročia 50 % zaočkovanosť vo vekovej kategórii 50+.

V súčasnej fáze monitoringu je podľa aktuálneho covidového automatu povolený na športových štadiónoch maximálny počet 1 000 divákov v exteriéri a 500 v interiéri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko