Na hlavný obsah

Sprisahali sa proti svojmu kráľovi, teraz spoznali tresty

Išlo o mužov z kráľovského dvora.

Sprisahali sa proti svojmu kráľovi, teraz spoznali tresty
Bezpečnostné zložky stoja pred budovou súdu v Jordánsku. Foto: SITA/AP

Jordánsky súd v pondelok (12. 7.) poslal na 15 rokov do väzenia dvoch bývalých vysokopostavených mužov súdených za pobúrenie a sprisahanie proti kráľovi Abdalláhovi II. Informovala o tom agentúra Reuters.

V kauze, ktorá na jar otriasla Jordánskom a pre ktorú zadržali asi 20 ľudí, stáli napokon pred súdom iba kráľov vzdialený príbuzný Šaríf Hasan bin Zajd a dlhoročný kráľov dôverník a niekdajší člen vlády Básim Avadalláh, ktorý má okrem jordánskeho občianstva aj občianstvo USA a Saudskej Arábie.

Oboch súd uznal vinnými zo sprisahania proti kráľovi. Verdikt nad Avadalláhom zahŕňa podľa Reuters 15 rokov nútených prác. Obaja obžalovaní podľa súdu pripravovali protesty proti monarchii, k čomu sa snažili získať pomoc zo zahraničia.

Spolupracovali pritom aj s bývalým korunným princom Hamzom, no toho na súde neobvinili z ničoho. Kráľovský palác oznámil už skôr, že vec vybavili súkromne v rámci rodiny.

Proces bol krátky, trval tri týždne a konal sa za prísnych bezpečnostných opatrení s vylúčením verejnosti. Konalo sa len šesť pojednávaní a nevypočuli všetkých svedkov.

Ani jeden z obžalovaných sa k vine nepriznal, Avadalláhov americký právnik povedal, že jeho klienta mučili a bojí sa o život. Agentúry pripomínajú, že rozsudok vyniesli presne týždeň pred rokovaním kráľa Abdalláha II. s americkým prezidentom Joeom Bidenom vo Washingtone.

Abdalláh II. bude prvým arabským štátnikom, s ktorým sa Biden od nástupu do funkcie stretne. Rodina odsúdeného Avadalláha podľa agentúry AP požiadala, aby Bidenova administratíva vyzvala na prepustenie kráľovho bývalého poradcu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet