Na hlavný obsah

Štadióny v zelených okresoch sa budú môcť zaplniť na 50 percent svojej kapacity

Zjednotila sa definícia plne zaočkovaných.

Štadióny v zelených okresoch sa budú môcť zaplniť na 50 percent svojej kapacity
Na snímke diváci na štadióne Tehelné pole počas futbalového zápasu. Foto: TASR

Športové štadióny, ktoré sa nachádzajú v rámci covidového automatu vo fáze monitoringu, teda v zelených okresoch, sa budú môcť od piatka (23. 7.) od 20.00 h naplniť až na polovicu svojej kapacity. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Informovala o tom v piatok hovorkyňa hygienikov Daša Račková.

Pre okresy, ktoré budú v žitej či horšej fáze, bude naďalej platiť podmienka najviac 2 000 divákov v exteriéri a maximálne 1 000 v interiéri.

Priestory pre divákov sa navyše rozdelia do sektorov, ktoré majú kapacitu najviac 1 000 divákov

Hromadným podujatiam prekračujúcim povolený maximálny počet účastníkov podľa covidového automatu sa predlžuje platnosť negatívnych výsledkov testov na ochorenie covid-19 z 12 na 24 hodín pred začiatkom podujatia.

Nutné je preukazovať sa deň starým negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP testu (už nie antigénovým testom). Negatívny výsledok testu je možné nahradiť dokladom o zaočkovaní alebo dokladom o prekonaní covidu.

Podmienky platné pre tieto športové podujatia budú platiť aj pre medzinárodné súťaže organizované medzinárodnou športovou federáciou na základe účasti klubov najvyšších súťaží.

Deti bez testu

Deti do 12 rokov sa nebudú musieť preukazovať negatívnym výsledkom testu všade tam, kde sa to aktuálne na území SR vyžaduje. Ide napríklad o interiéry akvaparkov, vybrané športové podujatia či oslavy organizované v prevádzkach. Platí to aj pre vstup na zotavovacie podujatie, teda pobytové tábory.

Hornú hranicu dosiaľ stanovovali hygienici na 10 rokov. „Vekovú hranicu do 12 rokov zosúlaďujeme so znením vyhlášky, ktorá upravuje režim na hraniciach,“ vysvetlila Račková.

Zjednocuje sa definícia zaočkovanej osoby

Podľa novej vyhlášky hygienikov sa bude za plne zaočkovanú považovať tá osoba, ktorá je:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko