Na hlavný obsah

Štát doposiaľ pomohol umelcom sumou v hodnote vyše 2,4 milióna eur

Schvaľovanie dotácií naďalej prebieha.

Štát doposiaľ pomohol umelcom sumou v hodnote vyše 2,4 milióna eur
Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR

Ministerstvo kultúry k 30. júnu uzavrelo ďalšiu výzvu pomoci pre fyzické osoby z kultúry a kreatívneho priemyslu. Doposiaľ sa žiadateľom vyplatilo viac ako 2,4 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Zuzana Viciaňová.

„Administratívny proces schvaľovania dotácií naďalej pokračuje a o výške celkovej podpory bude ministerstvo informovať po spracovaní všetkých doručených žiadostí,“ uviedla Viciaňová.

Medzi známe mená, ktoré sa k štátnej pomoci dostali, sú napríklad speváci Samuel Tomeček a Jozef Ráž či herečka Nela Pocisková. Okrem hercov a spevákov z podpory ťažili okrem iných aj umeleckí rezbári, skladatelia, hudobníci alebo filmoví režiséri.

Výzvu spustili 3. mája 2021. Oprávnenými žiadateľmi a žiadateľkami boli fyzické osoby vykonávajúce dlhodobo činnosť v sektore kultúry a kultúrno-kreatívneho priemyslu, ktoré mali medziročný pokles príjmov minimálne o 30 percent.

Podmienkou na podanie žiadosti o dotáciu bol zápis žiadateľov a žiadateliek do evidencie profesionálnych umelcov alebo evidencie iných profesionálov v kultúre, ktoré vedie Fond na podporu umenia. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko