Na hlavný obsah

Štát nevyužíva zhabanú naftu či olej efektívne, v skladoch ležia aj dlhé roky

Uskladňovanie palív u externých skladovateľov stojí veľa peňazí.

Štát nevyužíva zhabanú naftu či olej efektívne, v skladoch ležia aj dlhé roky
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Viac ako milión litrov minerálnych olejov uskladňovaných Finančnou správou (FS) SR leží v skladoch bez efektívneho využitia. Informoval o tom v piatok (9. 7.) hovorca Národného kontrolného úradu (NKÚ) Marek Papajčík.

Nafta, mazacie či vykurovacie oleje zaistené colnou správou sa skladujú najmä u externých subjektov za priemernú cenu 441 eur za tisíc litrov na rok. Skladovanie vo vlastných skladoch FS by pritom štát stálo zhruba 45 eur za rovnaké množstvo a obdobie.

Na základe kontroly činnosti FS v rokoch 2017 až 2019 NKÚ zistil, že minerálne oleje ležia v skladoch aj niekoľko rokov a ich likvidácia je pomalá. NKÚ preto odporúča využívať motorové palivá pre vlastné potreby FS alebo iných štátnych zložiek.

Colným úradom chýbajú jednotné vnútorné pravidlá a tiež termíny, dokedy musia prepadnutý tovar zlikvidovať. V období troch rokov sa FS podarilo zlikvidovať necelých 40 000 litrov olejov, čo nepredstavuje ani len štyri percentá z celkového objemu.

„Efektívnejším a rýchlejším zlikvidovaním zadržaných zásob nafty či olejov by dokázala finančná správa ušetriť nemalé finančné prostriedky na skladovanie, zároveň by mohla napríklad využívať naftu ako palivo pre motorové vozidlá vo vlastníctve štátu vrátane polície, armády, hasičov či finančnej správy“, konštatuje predseda NKÚ Karol Mitrík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko