Na hlavný obsah

Štát spustil linku na podporu duševného zdravia

Číslo je 0800 193 193.

Štát spustil linku na podporu duševného zdravia
Ilustračné foto - mobilný telefón. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva spustilo tento mesiac Národnú linku na podporu duševného zdravia. Rezort v piatok (30. 7.) pripomenul, že takáto linka dlhé roky absentovala, a tak po nej volali ako odborná, tak aj široká verejnosť.

Linka by mala fungovať v praxi minimálne rok. Poskytovať má krízovú intervenciu dospelej populácii. Prostredníctvom nej budú dostupní klinickí psychológovia s minimálne 10-ročnou praxou, vysvetľuje rezort.

„Je dôležitým nástrojom pre ľudí a som rád, že sa nám ju darí postupne uviesť do praxe. Odborná ako aj laická verejnosť po nej dlhé roky volali, dôležitá je o to viac v tejto dobe, kedy mnohí ľudia počas pandémie COVID-19 prišli o zdroj príjmu, obmedzené boli sociálne kontakty, štát tak v tejto chvíli ponúka pomoc aj touto formou,“ uviedol minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Štátny tajomník rezortu Kamil Száz dodal, že súčasťou podpory duševného zdravia bude online a telefonické poradenstvo, ktoré bude súčasťou poradní duševného zdravia.

„Rovnako aj telemedicína v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Cieľom je využitie odborných kapacít štátu v oblasti duševného zdravia v náročnom čase pandémie, ale aj v období po nej,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko