Na hlavný obsah

Štátni ochranári riešia dva prípady uhynutých medveďov, zrejme išlo o pytliactvo

Ani jedno zo zvierať sa nepribližovalo k ľudským obydliam.

Štátni ochranári riešia dva prípady uhynutých medveďov, zrejme išlo o pytliactvo
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR rieši prípady dvoch uhynutých medveďov, ktoré nahlásili turisti. Pri oboch zvieratách je podozrenie, že ich zabili pytliaci, informovalo v stredu (28. 7.) ministerstvo životného prostredia s tým, že ani jeden z medveďov sa nepohyboval v blízkosti ľudských obydlí.

Prvý nález uhynutého medveďa ohlásili turisti Správe Národného parku Muránska Planina v utorok (27. 7.) podvečer. Išlo o šesťročného 200-kilogramového samca. Jeho telo našli v Zadnej Suchej v doline Trsteník, ležalo len štyri metre od vyznačeného turistického chodníka.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravila Iveta Štrauchová:

Samec nemal žiadne vonkajšie zranenia. Na jeho tele sa nenašli stopy po nábojoch, ani po boji s iným medveďom. „Veterinárny lekár preto odobral biologické vzorky, ktoré sa v súčasnosti laboratórne preverujú. Analýza vzoriek má preukázať, či zviera nezomrelo následkom otravy, „ uviedlo ministerstvo.

Ak sa preukáže, že medveďa otrávili, orgány činné v trestnom konaní začnú trestné stíhanie. V takomto prípade ide totiž o zločin porušovania ochrany rastlín a živočíchov a možné je aj stíhanie za zločin nedovolenej výroby a držania vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov a prečinu pytliactva. „V takomto prípade by páchateľovi hrozil trest odňatia slobody na jeden až šesť rokov,“ dodal rezort.

Zamestnanci ŠOP SR zároveň dostali v stredu ráno hlásenie o ďalšom prípade. Nález sa týkal 110-kilovej desaťročnej vodiacej medvedice, ktorú našli v Chránenej krajinnej oblasti Poľana na území obce Dúbravy. „V tomto prípade mala byť podľa veterinára smrť spôsobená  strelným poranením. Vec sa bude preto riešiť ako pytliactvo,“ uzavrel envirorezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko