Na hlavný obsah

Stovky Cyperčanov protestovali proti očkovaniu a opatreniam

Počas protestov zaútočili na sídlo televízie.

Stovky Cyperčanov protestovali proti očkovaniu a opatreniam
Portestujúci proti opatreniam a očkovaniu v cyperskej Nikózii. Foto: SITA/AP

Protestujúci proti koronavírusovým opatreniam a očkovaniu zaútočili v nedeľu (18. 7.) večer na sídlo televíznej stanice Sigma v cyperskej metropole Nikózia a podpálili autá zaparkované pred budovou. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na samotnú televíziu.

Polícia uviedla, že približne 2 500 protestujúcich sa vydalo k sídlu televízie po väčšom proteste pred prezidentským palácom proti covidovým pasom a vynútenému očkovaniu.

Televízia oznámila, že na jej sídlo zaútočili davy, ktoré „hádzali petardy a poškodzovali naše autá“.

Reportér AFP videl tisíce ľudí v okolí sídla stanice nesúcich pútače proti „bezpečným pasom“, ktoré vláda zaviedla začiatkom tohto týždňa. Ďalší reportér videl niekoľko rozbitých okien a štyri rôzne poškodené autá označené logom Sigma TV, pričom jedno bolo úplne zhorené.

Podľa polície vznikli škody aj na budove televízie. Bezprostredne neboli k dispozícii správy o zatknutých osobách alebo zraneniach. Policajti vošli aj do budovy televízie, aby chránili tamojších pracovníkov.

Vláda sa nepoddá, sľúbil prezident

Cyperský prezident Nicos Anastasiades vo svojom vyhlásení označil násilnosti za „úder pre demokraciu“ a sľúbil, že vláda sa „nepoddá hrozbám ani vydieraniu“.

Sigma je vnímaná ako televízia s tvrdým postojom voči ľuďom aktívne vystupujúcim proti očkovaniu a už aj na predchádzajúcich protestoch proti pandemickým opatreniam sa stala terčom útokov.

Vláda na Cypre zaviedla minulý týždeň „bezpečné pasy“, ktoré umožňujú vstup do supermarketov, obchodných centier, reštaurácií a ďalších podnikov iba ľuďom zaočkovaným proti ochoreniu COVID-19.

Na Cypre znova stúpa počet nakazených koronavírusom, preto vláda rozšírila očkovanie aj na tínedžerov vo veku 16 a 17 rokov. Celkovo na ostrove zaznamenali celkovo vyše 90 000 prípadov nákazy novým koronavírusom a 384 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet