Na hlavný obsah

Štyroch Iráncov v USA obvinili z pokusu o únos novinárky

Žurnalistka otvorene kritizuje iránsky politický režim.

Štyroch Iráncov v USA obvinili z pokusu o únos novinárky
Na snímke pohľad na Brooklynský most v New Yorku. Foto: TASR/AP

Štyroch Iráncov obvinili z plánovania únosu novinárky žijúcej v New Yorku, oznámilo podľa stanice BBC americké ministerstvo spravodlivosti.

Obžaloba nespresnila, koho sa iránski občania snažili uniesť. Autorka a aktivistka Masih Alinedžádová, ktorá sa narodila v Iráne a žije v newyorskom Brooklyne, ale uviedla, že terčom útoku bola ona.

Obvinení Iránci tiež podľa zverejneného vyhlásenia plánovali vylákanie ďalších osôb žijúcich v Británii a Kanade do Iránu. Všetky ciele plánovaných únosov boli kritické k iránskemu režimu.

Plánovači únosu dokonca podľa obžaloby ponúkli peniaze novinárskym príbuzným v Iráne, aby napomohli vylákaniu aktivistky do Iránu. To ale rodina odmietla.

Obvinení si okrem iného najali súkromných detektívov, aby špehovali aktivistkine brooklynské bydlisko, jej rodinu a sledovali nehnuteľnosť pomocou živého prenosu s vysokým rozlíšením.

Štyridsaťštyriročná Alinedžádová stojí na čele internetového hnutia My Stealthy Freedom, ktoré sa zameriava na boj proti povinnému noseniu moslimských šatiek u iránskych žien.

Denníku The New York Times oznámila, že plánovaný útok na ňu ukazuje, ako veľmi sa jej iránske úrady boja. „Inak by nikoho neposielali, uniesli by ma,“ podčiarkla.

Únoscovia boli podľa zverejneného vyhlásenia ministerstva spravodlivosti predstavitelia iránskych rozviedok. Pomáhala im žena tiež pôvodom z Iránu žijúca v Kalifornii, ktorú zadržali už 1. júla. Hoci nečelí obvineniu z priamej účasti na plánovaní únosu, je podozrivá z poskytovania finančnej pomoci konšpirátorom a porušovania protiiránskych sankcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet