Na hlavný obsah

Súd s Kováčikom pokračuje. Svedčil aj kajúcnik Makó

Bývalý špeciálny prokurátor necíti vinu.

Súd s Kováčikom pokračuje. Svedčil aj kajúcnik Makó
Na snímke obvinený Ľudovít Makó. Foto: TASR

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezniku pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Na lavicu pre svedkov sa posadil aj bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó.

Pred samosudkyňou ŠTS Pamelou Záleskou ako prvá vypovedala bývalá prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Blanka Godžová, ktorá v minulosti nepodala sťažnosť proti rozhodnutiu o prepustení bossa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby na slobodu.

Podľa obžaloby ju mal inštruovať obžalovaný, jej vtedajší šéf, Dušan Kováčik, ktorý údajne spolupracoval s mafiánskym gangom takáčovcov a vzal od nich úplatok vo výške 50 000 eur.

Svedkyňa tvrdí, že v tom čase zastupovala kolegu na dovolenke. K rozhodnutiu sa podľa jej vysvetlenia dostala preto, lebo na úrade nemali k dispozícii dostatok áut, ktoré by doviezli zastupujúceho prokurátora do Banskej Bystrice. Kováčik ju vraj inštruoval cez telefón.

Z roku 2017, kedy padlo predmetné rozhodnutie, existuje aj úradný záznam. Listinný dôkaz odznel aj na pojednávaní. Uvádza sa v ňom, že Kováčikova sekretárka prokurátorku kontaktovala, aby sa spojila s Kováčikom.

Kajúcnik Makó

Pred súd sa postavil aj bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. S políciou začal spolupracovať po zadržaní v rámci akcie Božie mlyny. Ešte pred začatím pojednávania sa vyjadril, že tlak na jeho osobu nepociťuje.

„Nehovorím, že sa cítim pod tlakom ako kajúcnik. Hovorím pravdu, k svojim skutkom som sa priznal, nikdy som sa nedopustil žiadnej násilnej trestnej činnosti. To, čo z mojích výpovedí vyplýva, vidíte sami,“ uviedol Makó.

Práve Makó prehovoril o úplatku pre Kováčika a aj o tom, že vtedajší špeciálny prokurátor spolupracoval s mafiánmi. Úplatok vo výške 100 000 eur si podľa neho mali rozdeliť tí, ktorí spolupracovali na prepustení Kudličku z väzby, pričom Kováčikovi malo putovať spomínaných 50 000 eur.

Informácie z ÚŠP mal Kováčik vynášať aj Makóovi. Obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor ešte v stredu (7. 7.) na hlavnom pojednávaní vyhlásil, že je nevinný. Informuje o tom Rádiožurnál na Rádiu Slovensku.

Odmietol dohodu o vine a treste, pričom upozorňoval na mediálny lynč a obžalobu označil ako predčasnú.

Atmosféra na súde

Záleská mala viacero výhrad, ktoré smerovali napríklad k trojici Kováčikových obhajcov. Ich otázky na svedkyňu považovala za sugestívne a podotkla, že sa opakujú.

Po výsluchu Godžovej naopak namietal spôsob jej výsluchu zo strany súdu práve obžalovaný Kováčik. Odôvodnil to tým, že sudkyňa prevzala úlohu prokurátora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet