Na hlavný obsah

ŠÚKL: Na Slovensku neprebiehajú klinické skúšky vakcín proti covidu

Ústav reaguje na šíriace sa hoaxy.

ŠÚKL: Na Slovensku neprebiehajú klinické skúšky vakcín proti covidu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v piatok (30. 7.) zareagoval na hoaxy a dezinterpretácie, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach a v niektorých prípadoch citujú a mylne vysvetľujú aj stanoviská ústavu.

„Na Slovensku neprebieha žiadne klinické skúšanie týkajúce sa vakcín proti COVID-19,“ vyhlásil ŠÚKL na facebooku.

Dodal, že na SR prebieha očkovanie registrovanými vakcínami Európskou liekovou agentúrou, ako aj neregistrovanou vakcínou Sputnik V a všetci zaočkovaní dostávajú certifikát, v ktorom je uvedený ako názov vakcíny, tak aj výrobná šarža.

„Nie je teda pravda, že niektorí ľudia môžu byť ,zaočkovaní´ placebom, teda vakcínou, ktorá neobsahuje účinnú látku,“ zdôraznil ŠÚKL.

„To, že klinické skúšania prebiehajú, neznamená, že vakcíny boli otestované nedostatočne. V Európskej únii boli stanovené kritériá pre klinické skúšania, ktoré farmaceutické spoločnosti museli splniť, aby bola vakcína zaregistrovaná. Tie sa týkali ako bezpečnosti, tak aj účinnosti,“ doplnil štátny ústav.

Zároveň vysvetlil, že farmaceutické spoločnosti majú povinnosť dopĺňať ďalšie údaje aj po registrácii vakcín. Tie sa získavajú aj z prebiehajúcich klinických skúšaní, ktoré sa uskutočňujú za prísne kontrolovaných podmienok.

„Každý, kto sa ich zúčastňuje, musí byť o priebehu a podmienkach klinickej štúdie informovaný,“ zdôraznil ŠÚKL.

Dlhodobé klinické skúšania cielia na účinnosť

Štátny ústav priblížil, že dlhodobé klinické skúšania vakcín, do ktorých sú zahrnutí dobrovoľníci už viac ako rok, skončia v závislosti od jednotlivých preparátov koncom roka 2022, prípadne v roku 2023. Zameriavajú sa najmä na účinnosť.

„Prostredníctvom nich sa zisťujú najmä informácie o dlhodobej účinnosti vakcín, to znamená, ako dlho nás vakcíny dokážu pred covidom ochrániť a či, prípadne kedy, bude potrebná ďalšia dávka vakcíny,“ popísal ŠÚKL.

Monitorovaniu bezpečnosti podliehajú podľa ústavu všetky lieky počas celého obdobia, kedy majú platnú registráciu.

Pre vakcíny proti koronavírusu bol dokonca zavedený dodatočný plán monitorovania ich bezpečnosti nad rámec už platnej legislatívy. Ide mesačné hodnotiace správy o bezpečnosti vakcín, vykonávanie postregistračných štúdií o ich bezpečnosti a účinnosti a iné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko