Na hlavný obsah

Suverénna Rehák Štefečeková utvorila svetový rekord a postúpila do finále trapu

Dosiahla maximálny nástrel.

Suverénna Rehák Štefečeková utvorila svetový rekord a postúpila do finále trapu
Na snímke slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková sa teší po tom, čo vyhrala kvalifikáciu trapu v novom svetovom rekorde 125 bodov na OH 2020. Foto: TASR

Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková vyhrala kvalifikáciu trapu na olympijských hrách v Tokiu v novom svetovom rekorde 125 bodov. Do štvrtkového (29. 7.) šesťčlenného finále (7.30 h SELČ) postúpila z prvej priečky.

Strieborná medailistka z OH 2008 v Pekingu a OH 2012 v Londýne v tejto disciplíne sa ani v druhý deň kvalifikácie na strelnici Asaka nepomýlila ani raz a ako prvá strelkyňa v histórii dosiahla v eliminácii maximálny nástrel.

K stredajším (28. 7.) 75 terčom z troch položiek pridala vo dvoch štvrtkových 50 a prekonala doterajšie historické maximum v kvalifikácii, ktoré výkonom 123 držala od marca 2019 Fínka Satu Mäkeläová-Nummelová.

„Mojím takým vnútorným cieľom bolo nejakých 118, 119, možno 120. Radšej si dávam nižšie ciele, aby som mohla prekonať sama seba. Toto je však iná dimenzia. Priznám sa, že o takomto čísle som vôbec nesnívala,“ tešila sa slovenská reprezentantka v rozhovore pre RTVS.

Finále je pre ňu nová súťaž. „Povedzme si, že prvú časť už máme za sebou, tá bola stopercentná a teraz zase začíname odznova a uvidíme, ako dopadnú druhé preteky,“ dodala.

Tridsaťsedemročná Rehák Štefečeková je v individuálnom trape dvojnásobná majsterka sveta z Mníchova 2010 a Čchangwonu 2018. Na svetovom šampionáte v kórejskom stredisku vybojovala zlato aj v disciplíne mix trap s Erikom Vargom, spolu triumfovali aj na Európskych hrách 2015 v Baku. Dvakrát získala individuálny titul majsterky Európy v trape.

Vargovi to nevyšlo

Slovenskému streleckému kolegovi Rehák Štefečekovej Erikovi Vargovi unikol postup do šesťčlenného finále trapu. V kvalifikácii dosiahol 122 bodov rovnako ako ďalší piati strelci a o jeho vyradení rozhodol až dodatočný rozstrel o poslednú postupovú miestenku. V ňom zaváhal hneď v úvode a celkovo obsadil 11. priečku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport