Na hlavný obsah

Svetové oceány sa stávajú bezpečnejšie, piráti útočia menej

Počet incidentov klesá.

Svetové oceány sa stávajú bezpečnejšie, piráti útočia menej
Na archívnej snímke tanker, ktorý bol dva mesiace zadržiavaný somálskymi pirátmi. Foto: TASR/AP

Svetové oceány sa stávajú čoraz bezpečnejšími, uviedol v pondelok (12. 7.) na základe najnovších údajov Medzinárodný úrad pre námornú plavbu (IMB).

Počet útokov námorných pirátov totiž v prvej polovici tohto roka výrazne klesol a je najnižší od roku 1994, informuje agentúra DPA.

Od začiatku tohto roka bolo zaznamenaných 68 útokov pirátov a ozbrojených prepadnutí lodí, čo je podľa IMB najmenej od roku 1994. Vlani v rovnakom čase zaznamenali v svetových moriach až 98 takýchto incidentov.

Najnebezpečnejšia oblasť

Napriek celkovému zlepšeniu zostáva stále najnebezpečnejšou oblasťou Guinejský záliv pri pobreží západnej Afriky, kde došlo až k 32 percentám všetkých zaznamenaných útokov pirátov.

V tejto oblasti uniesli dovedna 50 členov posádok. Jediný prípad usmrtenia námorníka, ktorý IMB v prvej polovici tohto roka eviduje, zaznamenali tiež práve v tejto oblasti.

„IMB varuje pred únosom rybárskych plavidiel v Guinejskom zálive, ktoré sú neskôr používané ako materské lode k útokom na ďalšie obchodné plavidlá,“ píše sa v správe IMB.

Rušné pobrežie Peru

V Singapurskom prielive zaznamenali 16 útokov pirátov, čo je o päť viac než vlani v rovnakom čase.

Počet incidentov v blízkosti pobrežia Peru sa taktiež zvýšil, a to takmer dvojnásobne, keď tam v prvej polovici 2021 zaznamenali deväť incidentov.

Centrum IMB pre evidenciu pirátstva je ústredným kontaktný bodom pre nahlasovanie zločinov spáchaných na mori, pirátstva a  ozbrojených lúpeží, vysvetľuje DPA.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet