Na hlavný obsah

Sýrski utečenci pomáhajú pri obnove domov a komunikácií po záplavách v Nemecku

Vybavili sa im spomienky na vojnou zničenú Sýriu.

Sýrski utečenci pomáhajú pri obnove domov a komunikácií po záplavách v Nemecku
Škody po povodniach v Nemecku. Foto: TASR/AP

Záplavy v Nemecku priniesli okrem obetí či obrovských materiálnych strát aj nevídanú vlnu solidarity. Obyvatelia síce dostávajú rýchlu finančnú pomoc od štátu, potrebujú však aj pomocnú ruku pri opravách poškodených domov a celej infraštruktúry. Skupina sýrskych utečencov založila úspešnú skupinu remeselníkov, ktorá pomáha ľuďom v zasiahnutých oblastiach.

V roku 2015 prijalo Nemecko viac ako milión utečencov najmä z vojnou zničenej Sýrie. Aj keď sa niekoľko jedincov nedokázalo integrovať, väčšina hľadá spôsob, ako začať nový život. Ničivá sila záplav v nich oživila zážitky z minulosti, a tak založili skupinu Sýrskych dobrovoľníkov v Nemecku.

„O Nemecku sme vedeli, že má všetko dobre zorganizované, je pekné a zelené. Potom sme videli všetko zničené v oblastiach katastrofálnych záplav a zrazu sme sa cítili akoby v Sýrii. Povedali sme si, že takto to nejde a musíme prispieť svojim dielom. To nás potom inšpirovalo,“ povedal jeden z dobrovoľníkov.

„Pracujú veľmi rýchlo, majú plno nápadov, akým spôsobom čo najlepšie opraviť poškodené domy, čo treba z nich vyhodiť. Sú skvelí a pohotoví,“ poznamenala jedna z obyvateliek zasiahnutej oblasti.

Podľa jedného z prieskumov až dve tretiny obyvateľov Nemecka si myslí, že spolková vláda i krajinské kabinety mali urobiť viac pre ochranu pred povodňami v rizikových oblastiach.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet