Na hlavný obsah

Sýrsky lekár mučil pacientov, obvinili ho zo zločinov proti ľudskosti

Zodpovedný je aj minimálne za jednu vraždu.

Sýrsky lekár mučil pacientov, obvinili ho zo zločinov proti ľudskosti
Na snímke trosky budov v sýrskom Homse. Foto: TASR/AP

Sýrskeho lekára obvinili v Nemecku zo zločinov proti ľudskosti, pretože údajne mučil ľudí vo vojenských nemocniciach v Sýrii a minimálne jedného z nich zabil. V stredu (28. 7.) to oznámila nemecká prokuratúra, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AP.

Spolková prokuratúra v meste Karlsruhe v písomnom oznámení uviedla, že Aláa Músá prišiel do Nemecka v roku 2015 a vykonával prácu lekára, až kým ho vlani nezatkli.

Obvinený je v 18 bodoch z mučenia ľudí vo vojenských nemocniciach v sýrskych mestách Homs a Damask. Na svojich obetiach vykonával napríklad zákroky, ktoré spôsobili ich neplodnosť.

Podľa obvinenia spolkovej prokuratúry sa dopustil vraždy, ťažkého ublíženia na zdraví, pokusu o ublíženie na zdraví a pokusu o nebezpečné ublíženie na zdraví.

Prokuratúra dodala, že po začiatku povstania proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi v roku 2011 režim často protestujúcich zatýkal a mučil. Ranených civilistov, ktorých vláda pokladala za príslušníkov opozície, tiež odvážali do vojenských nemocníc, kde ich mučili a niekedy aj zabíjali.

Hippokratova prísaha

Músu konkrétne obvinili z toho, že vo vojenskej nemocnici číslo 608 v Homse polial alkoholom genitálie tínedžera a ďalšieho muža a podpálil ich zapaľovačom. Je tiež obvinený, že v tej istej nemocnici v roku 2011 mučil ďalších deväť ľudí tak, že do nich kopal a bil ich päsťou alebo lekárskymi nástrojmi.

V obvinení sa takisto uvádza, že kopal a bil uväzneného muža, ktorý mal práve epileptický záchvat. O niekoľko dní dal lekár tomuto mužovi lieky a ten následne zomrel bez zistenia presnej príčiny smrti, uviedla nemecká prokuratúra.

V spise sa nachádza aj zoznam ďalších prípadov údajného mučenia vo vojenskej nemocnici v Homse. Músá napríklad vešal ľudí zo stropu a bil ich plastovým obuškom alebo lial horľavé tekutiny na ruku jedného z nich a zapálil ju.

Sýrčana obvinili aj z kopania do otvorenej, infikovanej rany ďalšieho pacienta, do ktorej potom lial dezinfekciu a zapálil ju.

V jednom prípade z roku 2012 Músá údajne kruto bil a kopal väzňa. Keď sa muž bránil a kopance mu vrátil, Músá ho za pomoci ošetrovateľa ešte viac skopal. Muž zostal ležať na dlážke. Potom mu bola podaná infúzia s jedovatou látkou, ktorá väzňa zabila.

Okrem toho Músu obviňujú aj z mučenia väzňov vo vojenskej nemocnici Mazza číslo 601 v Damasku od konca roka 2011 do marca 2012.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet