Na hlavný obsah

Taiwan vyvinul domácu vakcínu, schválil ju na núdzové použitie

V krajine je proti covidu zaočkovaných 20 % obyvateľov.

Taiwan vyvinul domácu vakcínu, schválil ju na núdzové použitie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Taiwanská vláda v pondelok (19. 7.) schválila núdzové použitie vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Medigen Vaccine Biologics Corpation, ktorá sídli na Taiwane. Hoci si vláda objednala približne 20 miliónov očkovacích dávok od spoločností Moderna a AstraZeneca v rámci celosvetového systému zdieľania vakcín COVAX, bolo pre ňu vytvorenie vlastnej vakcíny veľkým cieľom, upozornila agentúra Reuters.

Zatiaľ nie sú k dispozícii údaje o účinnosti tohto očkovacieho preparátu a jeho klinické testovanie ešte nebolo ukončené. Miestne ministerstvo zdravotníctva ale uviedlo, že podľa štúdií nie sú protilátky, ktoré sa vytvoria po očkovaní touto látkou, „o nič horšie ako tie po vakcíne od firmy AstraZeneca.“. V priebehu klinického testovania tiež podľa neho nevyšli najavo žiadne problémy týkajúce sa bezpečnosti vakcíny.

Taiwanský minister zdravotníctva Čchen Š‘-čchung spresnil, že teraz chvíľu potrvá, kým firma naštartuje produkciu. „Malá dodávka by mala byť k dispozícii v auguste,“ dodal.

Hromadné očkovanie sa na Taiwane výrazne zrýchlilo minulý mesiac po tom, ako Japonsko a USA ostrovu poslali takmer šesť miliónov dávok a tiež keď do krajiny postupne dorazili vakcíny objednané priamo od výrobcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet