Na hlavný obsah

Taliban po odchode amerických vojakov pokračuje v ťažení. Armáda je pred kolapsom

Čoskoro môže padnúť aj metropola krajiny.

Taliban po odchode amerických vojakov pokračuje v ťažení. Armáda je pred kolapsom
Na snímke afganskí vojaci zastali na ceste na frontovej línii bojov medzi bojovníkmi islamistického hnutia Taliban a afganskou armádou. Foto: TASR/AP

Taliban sa zmocnil už viac ako polovice územia Afganistanu. Militantné hnutie to tvrdí v čase zrýchľujúcej sa ofenzívy proti vládnym silám, ktorú spustilo v reakcii na odsun medzinárodných síl z krajiny.

Podľa expertov sa začínajú napĺňať obavy, že afganské bezpečnostné zložky čoskoro skolabujú. Radikáli ale dodávajú, že aj napriek úspechom na bojisku sú stále oddaní mierovému procesu.

Armáda na ústupe

Ako odznelo vo vysielaní Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko, afganská armáda sa často s vypätím posledných síl pokúša vzdorovať Talibanu, ktorý spustil bleskovú ofenzívu na severe krajiny. Militantné hnutie ovládlo takmer celý región tradične považovaný za baštu jeho odporcov. V rukách ozbrojených zložiek zatiaľ zostáva Faizabád, hlavné mesto provincie Badachšán.

Jej guvernér pre Rádio slobodná Európa priznáva, že armáda je v obkľúčení, avizuje však veľký protiútok. Faizabád sa podľa neho nikdy nedostane pod kontrolu medzinárodných teroristov.

Na boj so silnejúcim Talibanom sa ale necítilo vyše 1 500 vojakov, ktorí prebehli do susedného Tadžikistanu. Ten s prísľubom pomoci od Ruska zmobilizoval v pohraničí záložné sily a zvažuje, že tam vybuduje aj utečenecký tábor. Mohli by ho zaplniť Afganci, ktorí nesúhlasia s víziou militantov.

Taliban uplatňuje právo šaria

Militanti sa netají snahou opäť urobiť z Afganistanu štát, v ktorom bude platiť islamské právo šaria. O tom, že sa to už stáva realitou, hovorí pre televíziu Deutsche Welle analytička Mariam Safiová.

„Vo viacerých okresoch, ktoré získal pod kontrolu Taliban, už ženám zakázali opustiť dom bez mužského sprievodu a mužom zase nariadili nosenie brady. Zatvorili tiež zdravotnícke zariadenia a umlčali médiá. Je to obrovský krok späť a začína to pripomínať Afganistan v 90-tych rokoch.“

Taliban výrazne zintenzívnil svoje bojové operácie, keď sa poslední vojaci Spojených štátov stiahli pred víkendom zo svojej hlavnej základne neďaleko Kábulu. Bezpečnostní experti sa obávajú, že ak militanti v tempe nepoľavia, čoskoro padne aj metropola krajiny.

Svetielkom nádeje pre vládu a jej stúpencov sú rokovania. Taliban na prekvapenie mnohých oznámil, že dialóg aj napriek svojim úspechom stále podporujú a mierový plán sa chystajú zverejniť na budúci mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet