Na hlavný obsah

Tenisový turnaj žien vyhrala v Tokiu Benčičová. Vo finále zdolala Češku Vondroušovú

Švajčiarska tenistka má korene na Slovensku.

Tenisový turnaj žien vyhrala v Tokiu Benčičová. Vo finále zdolala Češku Vondroušovú
Belinda Benčičová sa teší po zisku zlatej medaily po výhre vo finále ženskej dvojhry na OH v Tokiu. Foto: TASR

Švajčiarska tenistka so slovenskými koreňmi Belinda Benčičová sa stala olympijskou víťazkou dvojhry na olympijských hrách. V sobotňajšom (31. 7.) finále tokijského turnaja zdolala Češku Markétu Vondroušovú za 150 minút 7:5, 2:6, 6:3.

Bronz získala Ukrajinka Jelina Svitolinová po triumfe nad Jelenou Rybakinovou z Kazachstanu 1:6, 7:6 (5), 6:4.

Benčičová v Tokiu dokázala to, čo sa nepodarilo ani dvom veľkým švajčiarskym tenisovým legendám. Roger Federer ani Martina Hingisová nikdy nedobyli olympijský titul vo dvojhre. Dosiaľ jediným Švajčiarom, ktorému sa to podarilo, bol Marc Rosset na OH 1992 v Barcelone.

V Tokiu má Švajčiarka šancu aj na druhú zlatú medailu, o ktorú zabojuje v nedeľňajšom (1. 8.) finále štvorhry.

Benčičovej korene na Slovensku

Kúsok jej súčasného olympijského úspechu patrí aj Slovensku. Benčičovej rodičia totiž pochádzajú zo Slovenska. Jej starý otec Ivan Benčič hrával hokej za Slovan Bratislava, napríklad aj s Jozefom Golonkom. Do Švajčiarska emigroval po invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968.

Aj priateľ a zároveň kondičný tréner Benčičovej je Slovák. Pred rokom v jarnom období počas prvej fázy pandémie koronavírusu trávila tenistka veľa času na Slovensku, kde aj trénovala. Dokonca sa predstavila aj na bratislavskom turnaji v rámci tenisového seriálu Peugeot Tennis Tour 2020, ktorý aj vyhrala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport