Na hlavný obsah

Tokio hlási najviac nakazených od vypuknutia pandémie

Len pred niekoľkými dňami sa v meste začali olympijské hry.

Tokio hlási najviac nakazených od vypuknutia pandémie
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tokio hlásilo v utorok (27. 7.) 2 848 nových nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. V hlavnom meste Japonska sa len pred niekoľkými dňami začali letné olympijské hry. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Japonské hlavné mesto v utorok prekonalo predchádzajúci rekord 2 520 prípadov zo 7. januára. Celkovo tak Tokio od vlaňajšieho začiatku pandémie zaznamenalo vyše 200 000 prípadov nákazy koronavírusom.

Núdzový stav

V Tokiu platí už štvrtý núdzový stav, ktorý má trvať počas celých olympijských hier a skončiť sa má krátko pred spustením paralympiády koncom augusta.

Odborníci varovali, že počas olympiády, ktorá sa v Tokiu začala v piatok 23. júla, môže nastať prudký nárast infikovaných, spôsobený nákazlivejším variantom koronavírusu delta.

Experti poznamenali, že prípady prudko pribúdajú medzi mladšími, nezaočkovanými ľuďmi, pretože očkovanie v Japonsku stráca tempo. Príčinou je nepredvídateľná situácia v oblasti dodávok vakcín.

Päťdesiatnici zapĺňajú nemocnice

Medzi mnohými vážnymi prípadmi nákazy sú päťdesiatnici. Tí majú medzi takmer 3 000 hospitalizovanými pacientmi v Tokiu prevahu a postupne zapĺňajú lôžka.

Japonsko napriek tomu udržuje svoje prípady nákazy a úmrtia na oveľa nižších počtoch, než mnohé iné krajiny. Celkovo zaznamenalo k pondelku (26. 7.) 870 445 prípadov infekcie a 15 129 úmrtí.

Premiér nemá obavy

Predseda japonskej vlády Jošihide Suga sa neobáva, že situácia s koronavírusom sa v Tokiu zhorší vplyvom olympijských hier.

„V uliciach Tokia sa už premáva menej ľudí vďaka niektorým opatreniam vrátane práce z domu. Takže nemáme obavy. Iba dve percentá nových pacientov majú viac než 65 rokov,“ citovala Sugu agentúra TASS.

Sugovu vládu kritizujú za uprednostňovanie olympiády pred zdravím obyvateľov, pripomína AP. Premiérova podpora v nedávnych prieskumoch verejnej mienky klesla na približne 30 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet