Na hlavný obsah

Tóth sa pred kariérnou derniérou cíti výborne: Forma je dobrá

Rozlúčku zažije aj samotná disciplína na 50 km.

Tóth sa pred kariérnou derniérou cíti výborne: Forma je dobrá
Na snímke atlét Matej Tóth. Foto: TASR

Smer OH Tokio v pondelok (26. 7.) nabrala aj výprava slovenských chodcov. Na Hry XXXII. olympiády odcestovali Mária Katerinka Czaková, Michal Morvay, Miroslav Úradník a obhajca zlata na 50 km trati Matej Tóth.

Predchádzajúce veľké podujatie Tóthovi nevyšlo, keď v enormnej horúčave na MS 2019 v katarskej Dauhe nedokončil. Vo svojich posledných pretekoch kariéry je však odhodlaný zo seba dostať všetko.

Nie každý tréning vyšiel podľa predstáv

„Či som kvalitne pripravený, sa ukáže až na štarte. Podarilo sa to v Riu či v Pekingu. Aj v iných ťažkých podmienkach sa mi podarilo pretekať kvalitne, hoci v Dauhe to nevyšlo. Tam to však bolo úplne najťažšie. Forma je dobrá, hoci príprava možno nebola bezproblémová. Museli sme rešpektovať aj isté obmedzenia, ktoré prichádzajú s vekom, najmä dlhšiu regeneráciu.

Nie každý tréning vyšiel hviezdne, no dnes sa cítim výborne. Posledné tréningy doma i na sústredení v talianskom Livignu už boli veľmi kvalitné,“ povedal Tóth pred odchodom na OH 2020.

Na olympiáde nezažije derniéru iba Tóth, ale aj samotná disciplína 50 km. Na ďalších podujatiach už bude mať najdlhšia trať chodcov dĺžku 35 km: „Bude to rozlúčka, tým pádom sa každý bude chcieť dôstojne rozlúčiť na tejto trati. Ja sa teším, že si to môžeme ešte užiť a že počas kariéry som mohol ísť 50-ku.“  

Snom horná polovica

Chodecké súťaže sa nebudú konať v Tokiu, ale oveľa severnejšie v metropole ostrova Hokkaido v Sappore. „Som rada, že to presunuli, pamätám si Dauhu, kde to bolo mimoriadne náročné. Určite by som chcela skončiť lepšie ako na predchádzajúcej olympiáde.

Mojím cieľom je skončiť v prvej polovici štartového poľa a ak všetko dopadne, tak ako má, chcela by som sa priblížiť k mojim najlepším časom,“ vyhlásila Czaková, ktorá sa predstaví na svojej tretej olympiáde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport