Na hlavný obsah

Tradičný dúhový pochod pre pandémiu v Bratislave nie je, presunul sa online

Pochod každoročne upozorňuje na práva sexuálnych menšín.

Namiesto dúhového sprievodu tisícok ľudí bratislavskými ulicami je tento rok Festival Dúhový PRIDE Bratislava online. Organizátori to napriek pandémii nevzdali a podporu našli aj u slovenských politikov.

Priazeň projektu prejavili aj niektoré veľvyslanectvá. Apelujú na dodržiavanie základných ľudských práv a slobôd bez ohľadu na sexuálnu orientáciu a rodovú identitu.

,,Každý rok to rozmieňame do nejakej konkrétnejšej témy, tento rok sú to rodičia LBT ľudí a zároveň zviditeľňujeme aj transrodových ľudí,“ predstavil aktuálny ročník podujatia Dúhový PRIDE Bratislava jeho hovorca Martin Macko.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Transrodoví ľudia sú takí, ktorých identita nie je v súlade s pohlavím, ktoré im bolo určené pri narodení. Jedným z nich bol aj Gabriel, ktorý mal pred sebou sľubnú kariéru výtvarníka. Jeho sen stať sa mužom zostal nenaplnený a tak sa rozhodol svoj život ukončiť.

„V tomto roku vznikli rôzne iniciatívy, jedna z nich je aj rodičov týchto ľudí, ktorí reagovali najmä na návrhy niektorých poslancov, ktorí chceli zrušit právnu zmenu pohlavia,“ dodal Macko.

Pride mesiac, ktorý sa začal 1. júla, prinášal aj diskusie, výstavy a ďalšie akcie. Jeho súčasťou bola aj verejná diskusia prezidentky Zuzany Čaputovej s rodičmi LGBTI ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko