Na hlavný obsah

Tretia vlna bude horšia tam, kde bude málo zaočkovaných, upozorňujú odborníci

Situácia podľa nich nebude taká zlá, ako bola počas druhej vlny.

Slovensko bude aj od pondelka (26. 7.) celé zelené. Počet nových prípadov koronavírusu síce pomaly rastie, štatistiky však stále vykazujú dobrú epidemickú situáciu.

Za hranicami sa ale situácia zhoršuje. Holandsko, Cyprus a ďalšie krajiny už hlásia tretiu vlnu pandémie. Redakcia RTVS preto u odborníkov zisťovala, čo čaká Slovensko.

Vedci, odborníci aj analytici tvrdia, že tretia vlna nebude zďaleka taká zlá ako druhá. Hoci v priebehu dvoch mesiacov môže rásť počet infikovaných koronavírusom, nemocnice by sa extrémne zaplniť nemali. Výnimku môžu tvoriť regióny, kde je veľmi málo zaočkovaných.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

„Epidemická vlna by mohla prísť, ale ja si myslím, že nebude taká silná, ako bola tohto roku v januári, v decembri. Pretože veľa ľudí je zaočkovaných. Takže nejaká menšia vlna bude, ale to všetko záleží od disciplíny ľudí,“ tvrdí vedec a výskumník z Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Fedor Čiampor.

„Tretia vlna určite príde a bude o to menšia, o čo viac bude ľudí očkovaných a ochotných dodržiavať opatrenia,“ dodáva epidemiologička Zuzana Krištúfková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko