Na hlavný obsah

Tretia vlna pandémie koronavírusu najviac ohrozí nezaočkovaných ľudí

Zaočkovaní majú v prípade nákazy ľahší priebeh.

Slovensko je na začiatku tretej vlny pandémie. Delta variant koronavírusu potvrdili už u polovice pozitívnych prípadov. Reprodukčné číslo z týždňa na týždeň rastie, čo znamená, že vírus sa šíri rýchlejšie.

Aj keď sme už na začiatku tretej vlny, podľa epidemiológa je stále čas získať dostatočnú ochranu pred covidom ešte predtým, než zmutovaný vírus naplno prepukne.

„Epidémia delta variantu bude epidémiou nezaočkovanej populácie. Len v nezaočkovanej populácii sa bude šíriť veľmi rýchlo. Očakávame najväčší nárast, až keď sa začne školský rok,“ povedal epidemiológ Martin Pavelka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vychádza to tak, že v zhoršujúcej sa epidemickej situácii budeme hostiť na Slovensku pápeža. Hygienici uvažujú, že by povolili podujatia so Svätým Otcom až s 350 000 návštevníkmi.

„Na vrchole tretej vlny organizovať akciu pre 350 000 ľudí je zlé. Na druhej strane som rád, že tam budú mať možnosť vstúpiť len zaočkované osoby,“ dodáva Pavelka.

U očkovaných je totiž riziko hospitalizácií či úmrtia veľmi nízka. Využiť možnosť by mali dospelí, ako aj deti od 12 rokov. Aj na nich môže covid zanechať dlhodobé následky.

Odborníci aktuálne diskutujú o preočkovaní treťou dávkou. Definitívne rozhodnutie, kedy by sa mala podať, ešte nepadlo, no NCZI sa už pripravuje na technické zabezpečenie prihlasovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko