Na hlavný obsah

Trump bude žalovať spoločnosti Facebook, Twitter a Google

Tvrdí, že ho neoprávnene cenzurovali.

Trump bude žalovať spoločnosti Facebook, Twitter a Google
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý sa v minulosti sťažoval na cenzúru, ktorú voči nemu podľa neho uplatňujú veľké sociálne siete, oznámil, že zažaluje šéfov spoločností Facebook, Twitter a Google Marka Zuckerberga, Jacka Dorseyho a Sundara Pichaia.

S odvolaním sa na svoje zdroje to v stredu (7. 7.) napísal spravodajský web Axios. Podľa Trumpa sa títo technologickí giganti snažia umlčať konzervatívne názory.

Je to ďalšia etapa Trumpovej bitky so spoločnosťami, v ktorej ide podľa exprezidenta o právo na slobodu prejavu a o cenzúru.

Trump povedal, že chce, aby sa skoncovalo so „zákazmi a vydávaním čiernych listín“. „Navyše žiadame súd, aby tieto gigantické sociálne médiá odsúdil za spôsobenú ujmu,“ povedal exprezident.

Bude hlavným žalujúcim a tvrdí, že ho neoprávnene cenzurovali. Žalobu podáva na federálnom súde na Floride.

Podľa médií tento krok podporuje organizácia America First Policy Institute, ku ktorej sa hlásia niektorí z bývalých vysokých členov americkej administratívy.

Twitter zablokoval Trumpov účet natrvalo v januári, keď exprezident podnecoval svojich stúpencov, ktorí potom násilne vnikli do budovy Kongresu. V máji potom spoločnosť zablokovala tiež chat, ktorý zdieľal príspevky z Trumpových webových stránok.

https://twitter.com/scuba2024/status/1412793503214673924

Na facebooku má Trump dvojročný zákaz. Firma zakročila proti Trumpovým účtom 7. januára rovnako pre jeho vyjadrenia súvisiace s vpádom jeho priaznivcov do Kongresu.

Agentúra AP pripomenula, že napriek zákazu Trump ďalej šíri lži o minuloročných voľbách a trvá na tom, že víťazom je on. Popiera tak potvrdenie regulárnosti volieb zo strany volebných pracovníkov, ministra spravodlivosti v jeho administratíve aj mnohých sudcov, z ktorých niektorých sám vymenoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet