Na hlavný obsah

Tureckého novinára a kritika Erdoganovho režimu napadli v Berlíne

Odkázal, že nikdy neustúpi „pred fašizmom“.

Tureckého novinára Erka Acarera, ktorý už niekoľko rokov žije v exile v Nemecku, napadli v stredu (7. 7.) večer v Berlíne viacerí útočníci, pričom utrpel zranenia.

Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie polície.

K útoku došlo podľa slov policajnej hovorkyne vo vnútrobloku obytného domu v berlínskej štvrti Neukölln, v časti Rudow, kde žurnalista žije.

Kritik tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana utrpel poranenie hlavy a následne ho ošetrili lekári.

V stredu večer krátko po napadnutí zverejnil Acarer na Twitteri svoju fotografiu, ku ktorej napísal: „V mojom dome v Berlíne na mňa zaútočili nožom a päsťami.“

Dodal, že nie je v ohrození života, má niekoľko opuchlín na hlave a nachádza sa v nemocnici. Acarer navyše uviedol, že páchateľov pozná.

Vo videu zo štvrtka rána spresnil, že išlo o troch útočníkov. „Nikdy neustúpim pred fašizmom,“ zdôraznil v príspevku na sociálnej sieti.

https://twitter.com/EasyWorldNews/status/1413057860347392003

Acarer a jeho rodina sú pod policajnou ochranou. Prípad vyšetruje krajinský kriminálny úrad (LKA).

Spolu s ďalšími novinármi čelí Acarer v Turecku žalobe za zverejnenie tajných informácií o štátnej bezpečnosti a aktivitách spravodajských služieb.

Posolstvo Erdogana?

Známy novinár bol v Turecku podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) z dôvodu kritických článkov opakovane terčom vyhrážok. Do Berlína sa dostal v apríli 2017 vďaka núdzovému štipendiu, približuje magazín Der Spiegel.

Novinár a autor dokumentárnych filmov Can Dündar, ktorý žije takisto v exile v Nemecku, označil útok na svojho kolegu za „priame posolstvo“ tureckého prezidenta.

Ten chce podľa neho ukázať, že Turecko dokáže „na žurnalistu kritického proti režimu zaútočiť dokonca i v Berlíne“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet