Na hlavný obsah

Úlohu pri protestoch polícia zvládla, tvrdí policajný prezident

Nedošlo podľa neho k ujme na živote, zdraví a majetku.

Úlohu pri protestoch polícia zvládla, tvrdí policajný prezident
Na snímke prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík. Foto: TASR

Policajný prezident Peter Kovařík je napriek kritike policajného zboru v súvislosti s protestmi v hlavnom meste presvedčený, že „protesty boli zvládnuté.“ Uviedol to v stanovisku, ktoré RTVS v sobotu (31. 7.) zaslal hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Chápem, že občania Bratislavy boli obmedzení na svojom bežnom komforte, túto situáciu však nespôsobila polícia, ale protestujúci dav,“ uviedol Kovařík. Pripomenul, že polícia je na mieste protestov z dôvodu ochrany životov, zdravia a majetku. K ujme podľa neho neprišlo a dav bol bez prejavov agresivity.

Protestujúci dav nie je hlúčik disciplinovaných ľudí. Je to masa emóciami zmietaných občanov, ktorých reakcie sú nevyspytateľné. Polícia ich monitoruje na mieste, prostredníctvom kamier na monitoroch a podľa toho vydáva riadiaci dôstojník pokyny na ďalšie kroky. Zasahuje v čase, kedy je riziko negatívnych dopadov najmenšie. Použitie donucovacích prostriedkov je striktne dané zákonom, v ktorom je vyšpecifikované nasadenie techniky,“ vysvetlil policajný prezident.

Stotožňuje sa tiež so svojimi podriadenými pri hodnotení priebehu a stratégie zásahu. Podčiarkol, že Polícia krajského riaditeľstva v Bratislave má najväčšie skúseností s riešením bezpečnostných opatrení počas protestov.

Kritika zo strany politikov, verejnosti a pseudoodborníkov nemení nič na fakte, že nedošlo k ujme na živote, zdraví a majetku. Dohľad nad protestami majú zložky poriadkovej, dopravnej, kriminálnej polície. Ich pohlaď a názor na posledné protesty je totožný s mojim, sú to profesionáli, ktorí vedia zhodnotiť stav davu bez emócií, vášní a racionálne. Názor ostatných vnímam tiež, majú na neho právo, ale ovplyvniť sa nim nenechám,“ uzavrel Kovařík s tým, že demonštrácie sú v demokratickom svete bežným javom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko