Na hlavný obsah

UNESCO nezapísalo Veľkú koralovú bariéru medzi ohrozené prírodné pamiatky

Proti bola Austrália. Útes jej prináša príjmy z cestovného ruchu.

UNESCO nezapísalo Veľkú koralovú bariéru medzi ohrozené prírodné pamiatky
Na snímke Veľká koralová bariéra pri Austrálii. Foto: SITA/AP

Výbor pre svetové dedičstvo UNESCO v piatok (23. 7.) napokon nezaradil Veľkú koralovú bariéru medzi ohrozené prírodné pamiatky, informovala agentúra AFP. Odborná verejnosť má síce o stav tohto unikátneho ekosystému obavy, Austrália však s jeho pridaním na zoznam ohrozených miest nesúhlasila.

Výbor pre svetové dedičstvo UNESCO, ktorý aktuálne rokuje v čínskom Fu – čou, rozhodnutia týkajúce sa útesu po intenzívnom tlaku zo strany Austrálie odložil. Útes prináša austrálskemu sektoru turistického ruchu značné príjmy a Canberra sa obáva, že ak by bol zaradený medzi ohrozené pamiatky, mohlo by to v očiach cestovateľov znížiť jeho atraktivitu. Proti zaradeniu na zoznam pamiatok v ohrození krajina bojuje už roky.

Zapísanie útesu medzi ohrozené miesta navrhlo UNESCO nanovo v júni na základe konzultácií s odborníkmi a organizáciami. Experti poukazujú najmä na blednutie koralov, ktoré je okrem iného dôsledkom klimatických zmien. Blednutie signalizuje postupný úhyn koralov.

Farbu dodávajú útesu riasy, ktoré tiež koralom zabezpečujú živiny z morskej vody. Keď je voda v oceáne príliš teplá, koraly sa začnú rias zbavovať. Ľahko vyblednuté koraly sa môžu pri poklese teploty vody ešte spamätať, horšie postihnuté „hladujúce“ koraly sú náchylnejšie na choroby a postupný úhyn.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet