Na hlavný obsah

UNESCO rozšírilo územie slovenských bukových pralesov na zozname svetového dedičstva

Rozšírenie územia dosiahli tiež Česko, Poľsko či Švajčiarsko.

UNESCO rozšírilo územie slovenských bukových pralesov na zozname svetového dedičstva
Informačný pútač o Národnej prírodnej rezervácii Havešová, súčasť Karpatských bukových pralesov. Foto: TASR

Výbor svetového dedičstva UNESCO v stredu (28. 7.) schválil rozšírenie slovenskej lokality v Zozname svetového dedičstva – bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy.

Rozšírenie sa týka Vihorlatského pralesa a prírodných rezervácií Havešová, Rožok, Udava a Stužica. Všetky boli na zoznam UNESCO zapísané v roku 2007.

Slovensko požiadalo výbor aj o začlenenie prírodnej rezervácie Kyjovský prales, avšak neúspešne. Výbor slovenskej vláde odporučil, aby pred opätovnou žiadosťou o zapísanie Kyjovského pralesa rozšírila ochranné pásmo okolo rezervácie a prepojila ho s ochranným pásmom zapísanej lokality Vihorlatský prales.

Pozrite si reportáž, ktorú pre RTVS pripravila Viktória Doričová:

Rozšírenie územia bukových lesov zapísaných v zozname svetového dedičstva dosiahli aj Česko, Bosna a Hercegovina, Francúzsko, Taliansko, Severné Macedónsko, Poľsko a Švajčiarsko.

Výbor UNESCO pre svetové dedičstvo toto rozhodnutie prijal počas svojho 44. zasadnutia, ktoré sa v týchto dňoch koná v čínskom meste Fu-čou, a to prevažne formou videokonferencie.

Lokalitu Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy zdieľa Slovensko s Nemeckom, Ukrajinou, Rakúskom, Albánskom, Belgickom, Bulharskom, Chorvátskom, Talianskom, Rumunskom, Slovinskom a Španielskom (zápis v roku 2007, rozšírenie v rokoch 2011 a 2017).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko